StoryEditor

Ministri o reforme paktu stability

16.01.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Luxemburské predsedníctvo EÚ i Európska komisia veria, že dohodu o reforme Paktu stability a rastu sa podarí dosiahnuť najneskôr na marcovom summite. Reformou sa budú dnes a zajtra v Bruseli zaoberať ministri financií členských štátov. Dúfame, že stretnutie prinesie pokrok a zníženie počtu možností, ktoré sú na stole, povedala hovorkyňa Európskej komisie pre menové otázky Amelia Torresová.
Tri tábory
Podľa luxemburského predsedníctva je diskusia o reforme kritizovaného paktu "na dobrej ceste," inak by premiér Jean-Claude Juncker netrval na možnosti dosiahnuť dohodu v marci. Torresová spresnila, že postoje členských štátov možno rozdeliť do troch skupín. Malá skupina krajín nechce žiadnu reformu paktu, rovnako malá skupina by chcela ísť v reforme ešte ďalej a "veľmi veľká" skupina štátov podporuje návrh komisie, ako zlepšiť a spružniť pakt.
Hovorkyňa nemenovala jednotlivé krajiny, podľa doterajších postojov však bolo proti zásadnejšej reforme Rakúsko, zatiaľ čo Francúzsko, Nemecko a Taliansko presadzovali čo najväčšiu pružnosť nového paktu.
Komisia vo svojom návrhu z vlaňajšieho septembra odporučila presunúť väčší dôraz z rozpočtového deficitu na verejný dlh a vyzvala, aby vlády v čase ekonomického rastu odkladali prebytky na "horšie časy", keď dôjde k recesii a bude treba korigovať deficity a dlhy.
Luxemburský premiér Juncker začiatkom minulého týždňa podporil myšlienku, aby bol pakt pružnejší v čase recesie, ale na druhej strane prísnejší v období ekonomického rastu. Jednoznačne odmietol, aby sa do deficitu nezapočítavali niektoré výdavky, ako to presadzujú napríklad Nemecko a Francúzsko. Predsedníctvo a komisia sa zhodujú, že v záujme stability ostanú aj po reforme kľúčové limity tri percentá HDP pre deficit a 60 percent pre verejný dlh nezmenené.
Problémové Nemecko
Nemecký minister financií Hans Eichel v piatok povedal, že spôsob, akým sú členské štáty Európskej únie trestané za porušenie zásad paktu, by mal byť miernejší a že krajinám, ktoré robili všetko pre zníženie deficitu, by nemala byť uložená pokuta. "Každý členský štát by mal mať svoju hrdosť a snažiť sa udržiavať národný deficit a nemal by byť na to nútený hrozbou pokút z Bruselu," povedal Eichel. Nemecko porušilo v roku 2004 rozpočtové limity už tretí rok, aj keď Eichel sľúbil, že dostane deficit na hranicu troch percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 08:04