StoryEditor

Mestá bohatnú, vidiek nie

05.06.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR
krajinách strednej a východnej Európy sa dramaticky zväčšujú rozdiely v kúpnej sile obyvateľstva. Podľa rakúskej agentúry APA, vzniká v mestách nová elita, ktorá sa už blíži úrovni západnej kúpnej sily, zatiaľ čo ľudia v poľnohospodárskych regiónoch profitujú z hospodárskeho rastu veľmi málo. Tento trend postihuje najmä Poliakov a Slovákov.

V krajinách strednej a východnej Európy sa dramaticky zväčšujú rozdiely v kúpnej sile obyvateľstva. Podľa rakúskej agentúry APA vzniká v mestách nová elita, ktorá sa už blíži úrovni západnej kúpnej sily, zatiaľ čo ľudia v poľnohospodárskych regiónoch profitujú z hospodárskeho rastu veľmi málo. Tento trend postihuje najmä Poliakov a Slovákov.
Zatiaľ čo v Rakúsku sú najbohatšie oblasti nanajvýš dvojnásobne zámožnejšie ako najchudobnejšie, tento rozdiel predstavuje v Poľsku 180 percent a na Slovensku 250 percent. Priemerná domácnosť na severovýchode Slovenska má na rok k dispozícii asi štyritisíc eur, v prepočte vyše 150 000 korún, v Bratislave 9 200 eur (približne 350-tisíc korún).
Na porovnanie: Rakúska domácnosť má k dispozícii v priemere 31-tisíc eur na rok, grécka asi 26-tisíc. Najďalej je Slovinsko, kde už dosahujú v priemere približne 60 percent rakúskej kúpnej sily.
Štáty bývalého východného bloku zaznamenávajú vysoký hospodársky rast, ktorý je výrazne nad rastom pôvodných 15 krajín Európskej únie, avšak na rozdiel od západnej Európy sa tu zvyšujú rozdiely v kúpnej sile. Cieľ všetkých západných vlád -- znížiť regionálne rozdiely vo vlastnej krajine, je teda na východe Európy oveľa aktuálnejší.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 23:32