StoryEditor

Prísnejšie pravidlá pre farmárov

16.05.2005, 00:00
Slovenskí poľnohospodári sa budú musieť od leta pripraviť na prísnejšie pravidlá i sankcie. Vyplýva to z návrhu nariadenia o sankčných opatreniach za porušenie podmienok správnej farmárskej praxe, ktorý pripravilo ministerstvo pôdohospodárstva.

Slovenskí poľnohospodári sa budú musieť od leta pripraviť na prísnejšie pravidlá i sankcie. Vyplýva to z návrhu nariadenia o sankčných opatreniach za porušenie podmienok správnej farmárskej praxe, ktorý pripravilo ministerstvo pôdohospodárstva.
Podľa Marcely Božíkovej z tlačového oddelenia ministerstva povinnosť vypracovať nariadenie vyplýva z európskej legislatívy. Únia chce takto podporiť poľnohospodársku výrobu, ktorá bude šetrná k životnému prostrediu a povedie i k jeho zlepšeniu.
Návrh presne určuje farmárom ako majú skladovať a evidovať hnojivá, ako i prípravky na ochranu rastlín. Stanovuje aj maximálne množstvá hnojív za rok. Zavádza tiež povinnosť používania iba registrovaných krmív pri chove zvierat.
Aké hrozia sankcie? Pri prvom zistení porušenia podmienok budú poľnohospodári o tom iba písomne informovaní. Pri druhom už farmárom znížia dotácie v príslušnom roku o 25 percent za každé nedodržanie podmienok. V prípade opätovného porušenia stratia nárok na priame dotácie v celkovej výške. Kontrolu a ukladanie sankcií bude mať na starosti Pôdohospodárska platobná agentúra.
Samotní roľníci majú voči návrhu niekoľko vážnych výhrad. "Zásadne sme proti celkovým výškam sankcií. Pokiaľ poľnohospodárovi odoberú všetky dotácie v prípade nedodržania podmienok, ako môže bez peňazí odstrániť technické nedostatky?" pýta sa predseda Poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec. Podľa neho sú pokuty prísnejšie ako nariaďuje európska legislatíva, ktorá hovorí, že sankcie majú byť odstrašujúce len do tej miery, aby sa v budúcnosti všetky nedostatky odstránili. Šéf poľnohospodárov takisto tvrdí, že nová legislatíva si vyžiada približne miliardové dodatočné investície do agrosektora. Nariadenie by malo vstúpiť do platnosti 15. júla tohto roka.

Nové povinnosti farmárov
-- dodržiavanie podmienok skladovania a evidencie hnojív a prípravkov na ochranu rastlín
-- vedenie a uchovávanie evidencie o množstve, druhu a čase použitia hnojív
-- dodržiavanie maximálnej dávky hnojív 170 kg/ha ročne
-- používanie prípravkov na ochranu rastlín zapísaných v príslušnom zozname
-- používanie iba registrovaných krmív pri chove zvierat
Zdroj: MP SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 05:07