StoryEditor

Elektrina pre priemysel má zlacnieť

18.11.2004, 23:00
Domácnosti zaplatia budúci rok za elektrinu v priemere o 2,4 percenta viac. Najviac, o 4,9 percenta, vzrastú ceny pre odberateľov Stredoslovenskej energetiky, ceny Západoslovenskej energetiky vzrastú len nepatrne - o stotinu percenta a odberatelia Východoslovenskej energetiky zaplatia viac o 2,52 percenta.

Včera o tom rozhodol Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.
Okolo cien pre podniky nie je jasno
Skladba cien pre priemysel je zložitejšia. Úrad včera určil výšku regulovaných poplatkov, ktoré zahŕňajú distribučné poplatky (sú príjmom rozvodných podnikov) a systémový poplatok spolu s nákladmi systému, ktoré úrad stanovil už v októbri. Do výslednej ceny však ešte vstupuje cena silovej elektriny. Tú už určili Slovenské elektrárne a distribučky majú zverejniť presné podmienky. Zatiaľ tak urobila iba Západoslovenská energetika, Východoslovenská ich chce zverejniť v pondelok.
Podľa ministra hospodárstva Pavla Ruska celkové ceny pre priemysel klesnú v priemere o päť percent. Tomu oponuje Klub 500. "Ponuky, ktoré členom klubu zaslali distribučky, nehovoria o celkovom znížení ceny elektriny," povedal výkonný riaditeľ klubu Tibor Gregor.
O cenách plynu sa ešte dohadujú
Ceny plynu úrad vyhlási až o desať dní. Podľa Ruska plynári už dali tri návrhy a úrad ich vrátil ako "absolútne neakceptovateľné". Považuje za samozrejmé, že ceny plynu závisia od cien ropy, ale myslí si, že pri cenových návrhoch sa opierali o vysokú predpokladanú úroveň na budúci rok. Ruskovo ministerstvo sa snaží zasahovať do ceny plynu z pozície akcionára tohto takmer monopolného dodávateľa plynu. Rieši dilemu, či presadiť nižšie ceny, alebo inkasovať viac cez dividendy. Štát z dividend a daní SPP získal za minulý rok takmer 15 miliárd korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 03:35