StoryEditor

Tušim navrhuje: Zbavme sa obilia

13.03.2005, 23:00
Slovensko sa rozhodlo prebudovať svoje núdzové zásoby. Už vlani sa Správa štátnych hmotných rezerv zbavila napríklad hnedého uhlia a znížila zásoby čierneho uhlia, motorového oleja i niektorých kovov.

Mohla tak urobiť po tom, čo sa vláda v máji uzniesla na znížení skladovacích limitov na viaceré komodity, prípadne na ich úplnom zrušení. Správa tak vlani získala zhruba 400 miliónov korún a v rokoch 2005 až 2008 očakáva takmer 800 miliónov. Vyplýva to z materiálu, ktorý smeruje do vlády.
Šéf správy rezerv Ján Tušim navyše navrhuje úplne odpredať obilie či jadrové palivo. Získané financie, ktoré by pribudli na účet správy, by sa použili na doplnenie zásob ropy na 90 dní spotreby krajiny. Tie máme mať do konca roka 2008, inak hrozia sankcie zo strany EÚ. Pšenice by bolo možné úplne sa zbaviť, ak by rezort pôdohospodárstva akceptoval myšlienku, že potravinová bezpečnosť v obilí sa zaistí intervenčnými nákupmi. "V Rakúsku nemajú štátne rezervy v obilí, prípadné núdzové potreby by sa pokrývali z intervenčných skladov," argumentuje Tušim. Minulý týždeň správa rezerv vyhlásila súťaž na predaj 22,5 tisíca ton kŕmnej pšenice. Problém je však s jej uplatnením na trhu.
Ak by vláda akceptovala Tušimov návrh, mohlo by sa ukončiť aj štátne skladovanie jadrového paliva, prípadne čierneho uhlia. "Slovenské elektrárne sa privatizujú a očakávame, že budú mať vlastnú politiku tak v nákupe paliva, ako aj v jeho zásobách," pokračuje Tušim. Zdôraznil, že ide o možnosť a zatiaľ sa nič nejde predávať. Prinieslo by to však 1,3 miliardy korún a potom by bolo spolu k dispozícii takmer 2,1 miliardy korún. Na to, aby sa tieto peniaze použili okrem doplnenia zásob ropy aj na budovanie nových potrebných kapacít, treba zmeniť zákon. Vytvoriť 90-dňové zásoby znamená pre štát vlastniť 206-tisíc ton ropy a 434-tisíc ton motorových palív. Problém je aj s nevyhnutným investovaním do súčasných skladovacích kapacít. Štát má zásobníky na 190-tisíc ton, ale nedisponuje príslušnou infraštruktúrou. Tá patrí Slovnaftu. S rafinériou sa usiluje dohodnúť, aby zámenou majetku získal kompletné palivové terminály v Hronskom Beňadiku a Stožku, kde sa dá uskladniť spolu 130-tisíc ton. Slovnaftu by zostali kapacity na 172-tisíc ton, tie mieni správa rezerv ďalej využívať na zmluvnom princípe. Štát však musí vybudovať a naplniť kapacity najmenej na ďalších 130-tisíc ton, inak 90-dňové zásoby nevybuduje. Najvýhodnejšie by to bolo v priestoroch uvedených terminálov, stálo by to 1,4 miliardy. Ak by sa vybudovali na zelenej lúke, stálo by to 30 percent viac.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:08