StoryEditor

ČSOB je ochotná hovoriť o splátkach

Podľa Mikloša časť tejto sumy - približne 16 miliárd korún, je už k dispozícii v štátnych finančných aktívach, zvyšných asi deväť miliárd by mohol rezort financií získať tromi spôsobmi - výnosmi z privatizácie, novelou zákona o štátnom rozpočte, ktorá by umožnila zvýšenie hotovostného deficitu, alebo dohodou o splátkach.

Slovenská strana sa ešte stále odmieta vyjadriť, či podá odvolanie proti verdiktu Medzinárodného strediska pre riešenie sporov z investícií vo Washingtone (ICSID). Ten v stredu rozhodol, že Slovensko musí uhradiť 24,7 miliardy korún Československej obchodnej banke. "Nebudem komentovať tento rozsudok, pretože si ho musíme najskôr preštudovať. Má okolo 150 strán a vyžaduje podrobnú analýzu," povedal včera minister financií Ivan Mikloš.
Slovensko by malo svoj záväzok podľa rozhodnutia ICSID uhradiť do 28. januára, inak bude musieť zaplatiť z dlžnej sumy päťpercentný ročný úrok. "Ak by sme dospeli po preštudovaní rozsudku k záveru, že sa odvolávať nebudeme, bude potrebné túto sumu uhradiť," dodáva Mikloš. Podľa neho by sa tak jednorazovo zvýšil deficit verejných financií o 1,9 percenta HDP.
Peniaze na splatenie dlhu budú
Podľa Mikloša časť tejto sumy - približne 16 miliárd korún, je už k dispozícii v štátnych finančných aktívach, zvyšných asi deväť miliárd by mohol rezort financií získať tromi spôsobmi - výnosmi z privatizácie, novelou zákona o štátnom rozpočte, ktorá by umožnila zvýšenie hotovostného deficitu, alebo dohodou o splátkach. "Ak by sa podarilo dohodnúť splátkový kalendár, nemusel by sa meniť zákon o štátnom rozpočte a práve z príjmov z privatizácie a zo štátnych finančných aktív by bolo možné kryť tieto náklady," tvrdí Mikloš. Rezort financií však s ČSOB ešte o tejto možnosti nerokoval. "Bolo by to predčasné, pretože sme pred rozhodnutím, či využijeme opravné prostriedky," dodáva Mikloš.
ČSOB si uvedomuje, že splácanie môže spôsobiť verejným financiám na Slovensku problémy. Preto je ochotná rokovať o režime splácania. "Z prípadného rokovania by malo vzísť riešenie, ktoré by bolo prijateľné pre obe strany," povedal hovorca ČSOB Praha, Milan Tománek. Štát však bude musieť okrem 24,7 miliardy pre ČSOB uhradiť aj desať miliónov dolárov ICSID-u ako čiastočné krytie nákladov s arbitrážou.
Príčina sporu
Spor medzi ČSOB a SR vznikol podpísaním Zmluvy o základných princípoch konsolidácie ČSOB v roku 1993. Na jej základe predala ČSOB štátnej eseročke Slovenskej inkasnej nekvalitné a veľmi ťažko vymáhateľné pohľadávky. Slovenská inkasná nebola schopná splácať svoje záväzky. Podľa Mikloša celý problém vznikol nedostatočnou prácou zástupcov ministerstva financií v Mečiarovej vláde a tým, že nebol tento záväzok uhradený, hoci vtedajší minister financií Sergej Kozlík platnosť tohto záväzku potvrdil.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 04:01