StoryEditor

Pri ochrane Tokaja máme spojencov

22.12.2004, 23:00
Slovensko spolu s Maďarskom protestovali tento týždeň v Bruseli proti tomu, aby Austrália používala značku Tokaj pri výrobe svojich muštov. Európska komisia sľúbila, že zoberie tieto protesty do úvahy.

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon privítal, že oba štáty podporilo ďalších šesť členských krajín únie, hoci niektoré z nich tiež budú musieť prestať s používaním tohto označenia.

Ochrana ako vyšší princíp
V súčasnosti používajú značku Tokaj okrem Slovenska a Maďarska aj v Taliansku, Francúzsku a Slovinsku. To sa však zmení, pretože prestane platiť prechodné obdobie. Po roku 2006 sa bude môcť tokajské víno dorábať len u nás a u našich južných susedov.
Maďarsko a Slovensko požiadali v tomto roku pri rokovaní o jednotnom uznaní tokajského regiónu o geografickú ochranu tohto územia. "Bol som milo prekvapený, že aj tie štáty, ktoré majú s Tokajom problém, sa pripojili k našej iniciatíve. Lebo geografická ochrana znamená aj pre také krajiny ako je Taliansko, Francúzsko či Nemecko, vyšší princíp," uviedol minister Simon.

O Tokaji rozhodne komisia
Slovenská vláda schválila nedávno zákon o vinohradníctve. V jednej z jeho častí sa hovorí aj o Tokajskej oblasti. Sú v nej stanovené špecifiká na zatriedenie pozemkov do jednotlivých vinohradníckych akostných stupňov. Každý, kto má vinohrad v tomto regióne, bude musieť požiadať komisiu o kontrolu a porovnanie podmienok stanovených pre Tokajskú oblasť. Komisia posúdi, či jednotlivé parcely, na ktorých je vinohrad, spĺňajú stanovené kritériá. Ak áno, tak ich komisia zaradí do tejto oblasti. Takýto postup je podľa ministra dôležitý na to, aby Slovensko doriešilo s Maďarskom otázku spoločnej Tokajskej oblasti. "Naša legislatíva neumožňuje iné právne doriešenie tejto problematiky. Preto treba v rámci legislatívno-technického riešenia zvoliť tento postup a každú jednu parcelu posúdiť osobitne."

Aká bude oficiálna rozloha?
Na našu otázku, či sa napokon môže stať, že na Slovensku bude mať Tokajská oblasť aj viac ako navrhnutých 565 hektárov, minister uviedol, že áno, ale zároveň upozornil, že to môže to byť aj menej. Je presvedčený, že to napokon bude 565,5 hektára, ale podľa neho to závisí od posúdenia spomínanou komisiou. Bude zložená z našich odborníkov a zo zástupcov samosprávy. Pracovať začne až po prijatí zákona o vinohradníctve, čo môže byť približne v apríli. Tým bude, ako hovorí šéf rezortu, naša Tokajská oblasť doriešená z legislatívno-technickej stránky podobne, ako je to v Maďarsku. "Rovnaká parcela, ktorá má rovnaké technické parametre, bude zaradená do rovnakej kategórie," dodal. Pôvodne bolo stanovené, že naša Tokajská oblasť má 908 hektárov. Zsolt Simon sa však "nevedel dopátrať príčiny, prečo bola určená práve takáto výmera" .

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 11:07