StoryEditor

Personálny lízing spružní pracovný trh

30.11.2004, 23:00
V roku 2010 by malo na Slovensku pracovať formou personálneho lízingu, čiže dočasného zamestnania, okolo 30 percent z ekonomicky aktívneho obyvateľstva.

Podľa Petra Staněka zo Slovenskej akadémie vied je takýto spôsob jednou z možností spružnenia slovenského pracovného trhu. Flexibilitu v zamestnávaní vyžadujú všetky prichádzajúce zahraničné podniky, a to nielen u nízkovzdelaných pracovníkov. Podľa viacerých odhadov by na Slovensko malo v najbližších rokoch presunúť svoje prevádzky približne 40 percent nemeckých IT firiem, call centier či výskumných spoločností. Podobne uvažujú aj rakúski podnikatelia a firmy z krajín Beneluxu.
Štatistiky koľko Slovákov dnes pracuje ako dočasní zamestnanci však ešte neexistujú. Zákon umožňujúci zriadenie agentúr dočasného zamestnávania totiž platí iba od januára tohto roka a oficiálne čísla budú známe až začiatkom budúceho roka. V súčasnosti pôsobí na Slovensku približne 50 takýchto agentúr. Podľa Borisa Lukáča, riaditeľa agentúry dočasného zamestnávania Manpower ich agentúra sprostredkovala takúto prácu približne 500 zamestnancom, z toho 70 percent na nízkokvalifikované pozície. V ostatných krajinách EÚ je to už teraz približne 18 percent zo všetkých zamestnaných ľudí. Do piatich rokov by toto číslo malo podľa Staněka stúpnuť na 35 percent.

Výhody aj pre zamestnanca
Výhody lízingu zamestnanca pre zamestnávateľa je hlavne možnosť kedykoľvek prijať prostredníctvom agentúry dočasného zamestnávania pracovníka podľa svojich potrieb. Nezväzuje ho byrokracia na úradoch, keďže zamestnanec uzatvára zmluvu s agentúrou, a nie priamo s hostiteľským zamestnávateľom a má aj nižšie náklady na zamestnanca. A najmä nemusí pracovníka platiť aj v čase, keď jeho služby nepotrebuje.
O výhodách či nevýhodách zamestnancov sa vedú spory. Všetci však uznávajú, že hlavne v období a v regióne s vysokou nezamestnanosťou ľudia takúto možnosť privítajú. "Keď človek nemá čo stratiť, je flexibilnejší," tvrdí Lukáč. Podľa Miloslavy Jeznej z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny bude ešte potrebné zmeniť myslenie ľudí, aby brali aj dočasné zamestnávanie ako spôsob riešenia situácie. To môže však predstavovať podľa Staněka istý problém. Slováci totiž ešte stále stavajú na istej stabilite v zamestnaní. Systém dočasného zamestnania im môže podľa neho totiž spôsobiť okrem faktu, že nemajú výhody interných zamestnancov, aj problémy pri získavaní rôznych foriem úverov. Výhodou však môže byť možnosť kombinácie práce na skrátený úväzok a dočasného zamestnania. V prípade straty jedného zamestnania tak nepríde zamestnanec nevyhnutne o všetky príjmy.

Viacero možností zamestnávania
V Európskej únii sa popri personálnom lízingu na spružnenie trhu práce využívajú aj skrátené úväzky. Ako konštatuje Staněk, trvalé úväzky sú už neudržateľné. V EÚ už teraz pracuje na skrátený úväzok dvadsať percent ľudí. Slováci však na takéto možnosti nie sú ešte dostatočne pripravení. Podľa Ervína Molnára z Palmy Tumys pri racionalizácii výroby ponúkli viacerým pracovníkom možnosť skráteného úväzku. "Nikto z nich neprijal," dodáva Molnár. Podľa jeho slov je preto pre podnik výhodnejšie mať radšej menej kmeňových zamestnancov a pri dočasnom zvýšením produkcie prijať dočasných zamestnancov.
Možnosť spružnenia pracovného trhu prostredníctvom teritoriálnej mobility - sťahovanie sa za prácou ako napríklad v USA - pritom podľa Staněka nie je v krajinách Európskej únie reálna.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 03:49