StoryEditor

Vyriešenie sporu o vodné dielo na Dunaji je v nedohľadne

06.03.2005, 23:00
V rokovaniach medzi Slovenskom a Maďarskom o naplnení rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu z roku 1997, ktoré majú vyriešiť spory týkajúce sa výstavby sústavy vodných diel na Dunaji, sa doteraz takmer nepokročilo.

Minulý týždeň sa vládne delegácie oboch krajín dohodli na mandátoch troch spoločných pracovných skupín - právnej, vodohospodárskej a ekonomickej, ktoré majú hľadať spôsob, ako naplniť rozsudok. Podľa splnomocnenca slovenskej vlády pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros Dominika Kocingera, tieto pracovné tímy mohli byť schválené už pred tromi rokmi.

Riešenia, ale aké?
Od apríla 2002 do decembra 2004 Slovensko a Maďarsko o naplnení verdiktu súdu nehovorili. Naša delegácia vedená Dominikom Kocingerom nemala s kým. "Teraz by však maďarská strana chcela rokovania urýchliť a mať do konca roka nejaké výsledky," uviedol pre HN. Do rokovania chce "vmontovať aj európske normy, čo by situáciu skomplikovalo". Kocinger pripomína, že napriek odmietnutiu postaviť v Nagymarosi dolný stupeň sústavy vodných diel Maďarsko nepovedalo, ako teda chce zvýšiť hladinu Dunaja v úseku pod vodným dielom Gabčíkovo. Podľa splnomocnenca maďarskej vlády Gyorgya Erdeyho maďarská strana si vie predstaviť aj iné riešenie na zlepšenie plavebných podmienok, ako je postavenie dolného stupňa. Nespresnil však, aké. V nedávnom uznesení maďarská vláda opätovne odmietla postaviť Nagymaros. Dokonca v dokumente konštatuje, že si "...nepraje o ňom diskutovať...". Nie je však proti zachovaniu objektov v Čunove pri Bratislave, kde Česko-Slovensko v roku 1992 Dunaj prehradilo, a tak presmerovalo vodu do prívodného kanála smerom na gabčíkovskú elektráreň.
Vybudovanie dolného stupňa by umožnilo zvýšiť hladinu Dunaja, a tým zlepšiť plavebné podmienky na spoločnom úseku rieky pod Gabčíkovom. V tejto veci apeluje na Maďarsko "v mene 2,5 milióna európskych firiem" aj Únia európskych priemyselných a obchodných komôr. "Splnili by sa tak aj plavebné normy Dunajskej komisie," uviedla vo svojej rezolúcii únia.

Po vstupe žiadna zmena
"Pre nás je dôležité splnenie zámerov zmluvy z roku 1977, k čomu nás vyzval aj súdny dvor. Týkajú sa výroby elektrickej energie, povodňovej ochrany, ochrany životného prostredia a plavby. Tieto ciele považujeme za rovnocenné," zdôraznil pre HN zástupca vedúceho našej právnej skupiny Metod Špaček. Informoval, že Slovensko požiadalo maďarskú stranu o jej predstavu, aký vplyv môžu mať normy európskeho spoločenstva na rokovanie o implementácii rozsudku. "My si myslíme, že vstupom Slovenska a Maďarska do únie nenastala žiadna zmena. Lebo medzinárodné právo má prednosť pred európskym právom," zdôraznil. Podľa neho "fakticky sa pracuje na príprave medzištátnej zmluvy, ktorá by modifikovala zmluvu z roku 1977 a komplexne upravila riešenie Dunaja medzi Bratislavou a Budapešťou".

Zmluva platí
Súd v Haagu rozhodol, že medzištátna zmluva z roku 1977, jednostranne vypovedaná maďarskou vládou v roku 1992, platí. Sústavu vodných diel mali obaja susedia pôvodne postaviť spoločne a primerane k vynaloženým nákladom profitovať aj z jej ekonomického úžitku. Po rozhodnutí maďarskej vlády stavbu dokončilo Česko-Slovensko na svojom území náhradným riešením, ktoré však nemá také parametre, ako keby bolo dokončené podľa pôvodného zámeru.

Medzinárodný súdny dvor v Haagu v roku 1997 rozhodol, že:
- Maďarsko nebolo oprávnené pozastaviť a následne skončiť s prácami na projekte stupňa Nagymaros ani na stupni Gabčíkovo.
- Česko-Slovensko bolo oprávnené pristúpiť v novembri 1991 k výstavbe dočasného riešenia.
- Maďarské vyhlásenie o ukončení zmluvy z roku 1977 nemalo právny vplyv na jej ukončenie.
- Maďarsko a Slovensko musia rokovať v dobrej viere a prijať potrebné opatrenia, aby dosiahli ciele zmluvy z roku 1977 vo forme, na ktorej sa môžu dohodnúť.
- Pokiaľ sa strany nedohodnú inakšie, musí byť dosiahnutý spoločný prevádzkový režim v súlade so zmluvou.
- Pokiaľ sa strany nedohodnú ináč, Maďarsko má kompenzovať Slovensku škody spôsobené v dôsledku prerušenia a zanechania prác a Slovensko Maďarsku za škody, ktoré vznikli uvedením náhradného riešenia do prevádzky.
- Česko-Slovensko nebolo oprávnené od októbra 1992 uviesť dočasné riešenie do prevádzky.

Koryto zarastá, hrozia záplavy
Po prehradení Dunaja pod Bratislavou a presmerovaní väčšiny vody do elektrárne začalo pôvodné koryto rieky zarastať. Výrazne sa tým znížila jeho prietokovosť. V roku 2002 pri povodňovej vlne, ktorú naši vodohospodári zvládli rozdelením vody do starého koryta a súbežne vybudovaného prívodného kanála vodného diela Gabčíkovo, sa podarilo predísť záplavám. Starým korytom tieklo vtedy okolo 7 500 kubíkov vody za sekundu. Hladina však dosiahla výšku ako v roku 1991, keď pretekalo okolo 9 400 kubíkov. Zarastanie starého koryta a okolia spôsobilo po roku 1992 zníženie jeho prietokovosti o 2 000 kubíkov za sekundu. Technické riešenie je však podľa zmluvy z roku 1977 vecou maďarskej strany.
Naši odborníci upozorňujú, že v povodí Dunaja nad Bratislavou napadlo túto zimu veľa snehu. Ak by sa začal na jar rýchlo topiť, môžu nastať vážne problémy. Záplavy by skôr postihli skôr územie Maďarska ako Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 13:01