StoryEditor

Najväčšie zmeny v rozpočte. Pozrite si víťazov a porazených

04.12.2014, 13:57
Dobré správy pre zamestnancov a horšie časy pre firmy. To je odkaz zákona roka z dielne ministra Petra Kažimíra.

Slovensko má schválený kľučový zákon roka – rozpočet. Postarali sa o to poslanci vládneho Smeru-SD, ktorí návrh zákona roka schválili svojimi 81 hlasmi. Na hlasovaní o rozpočte sa pritom zúčastnilo 142 poslancov, 53 hlasovali proti a osem poslancov sa hlasovania zdržalo.

DPH zostáva na rovnakej úrovni - porazený
Daň z pridanej hodnoty budúci rok neklesne. Zostane na súčasnej 20 percentnej úrovni. Tak s týmto ráta vláda v návrhu rozpočtu pre rok 2015, ktorý už schválil parlament. Zmenu pritom kabinet Roberta Fica oklepol už pred časom, a to cez pozmeňujúci návrh k novele zákona o DPH. Pôvodne mala daň totiž v budúcom roku klesnúť na pôvodných 19  percent. Stačilo splôniť podmienku – deficit verejných financií pod 3 percentá.

Tú sme splnili. Vláda sa však môže tešiť, vďaka zmene vyberie na tejto dani v budúcom roku takmer 236 miliónov eur. Opatrenie o dočasnom zvýšení sadzby DPH zaviedla do zákona ešte v roku 2010 vláda Ivety Radičovej. Súčasný premiér Robert Fico (Smer–SD) vtedy proti tomuto opatreniu posavil tvrdo na odpor.


Prečítajte si aj: Slovensko má zákon roka. S viacerými zmenami


Dnes už ale tvrdí opak. „Ak znížite DPH z 20 na 19 percent, nemá to absolútne žiadny vplyv na ceny, lebo obchodníci ceny neznížia. Čiže vlastne darujete 200 miliónov eur obchodníkom. Naopak, ak ju zvýšite z 19 na 20 percent, nielen že idú ceny hore, ale súčasne má štát príjem tých 200 miliónov za 1 percento do štátneho rozpočtu,“ povedal pred časom Fico.

Firmám sa sťaží život. Pre odpisy - porazený
Od nového roka vláda zavádza novinku, ktorá tvrdo zasiahne najmä firmy. Robí totiž zmenu v odpisovaní budov či áut. Napríklad administratívne budovy, hotely, obytné domy a ďalšie „nevýrobné“ stavby budú podnikatelia namiesto 20 rokov odpisovať až 40 rokov. V praxi si tak náklady za stavbu či prenájom budovy budú firmy rozpočítavať na viac rokov. Zníži sa im tak každoročný základ, z ktorého sa počítajú dane a štátu preto odvedú viac. Vláda na novinke získa približne 70 miliónov eur.


Premiér Robert Fico a minister financií Peter Kažimír. Snímka: TASR/M. Baumann

Podľa ministra financií Petra Kažimíra sa tak podnikatelia budú viac orientovať na investície do výrobných zariadení a menej do administratívy, čím sa má zvýšiť zamestnanosť. Zmena pri odpisovaní áut je smerovaná na podnikateľov, ktorí by pre kúpu auta skončili v strate. Ak by sa tak malo stať, nebudú si môcť v daňovom priznaní odpísať celú kúpnu cenu auta, ale maximálne 48-tisíc eur. Vláda tak chce zabráni odpisovaniu luxusných áut, čím štát strácal na daniach.

„Túto vec musel vymyslieť človek, ktorý reálne v živote s účtovníctvom nepracoval. V praxi to bude znamenať zaúčtovanie všetkých prípadov s cieľom vyčísliť výsledok hospodárenia pred zdanením. Potom sa vyčísli „prvá verzia“ základu dane pred uplatnením odpisov z automobilov, aby sa tento základ dane otestoval, či spĺňa dostatočnú výšku na uplatnenie odpisov automobilov v cene vyššej ako 48-tisíc eur,“ opísal účtovný poradca Martin Tužinský.

Štát motivuje vedu. Cez superodpočet – víťaz
Firmy ako aj obyčajní ľudia, ktorí sa venujú výskumu a vývoju, si od budúceho roka prilepšia. Základ dane si budú môcť totiž znížiť o štvrtinu hodnoty výdavkov, ktoré na svoj výskum minuli. O zníženie sa budú môcť uchádzať na základe projektu. Štát chce týmto takzvaným superodpočtom finančne podporiť podniky, ktoré sa venujú vede a výskumu. Očakáva, že podnikom štát ušetrí 24 miliónov eur.

Odborníci si však myslia, že 25-percentná výška odpočtu je málo motivačná, pretože je s tým spojená veľká administratíva. „Všetci žiadali, aby to bolo minimálne 50 percent,“ povedal výkonný prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka. Fakt je, že v Česku a Maďarsku si firmy môžu dodatočne odpočítať až 100 percent zo svojich nákladov. Niektorí odborníci si tiež myslia, že možnosť zníženia si základu dane projektmi na vedu a výskum sa bude v praxi zneužívať a podnikatelia si budú dávať do nákladov aj projekty, ktoré vzniknú „umelo“, iba aby si mohli odpočítať vyššie náklady.

Ľudia s najnižšou mzdou si prilepšia – víťaz
Štát bude od nového roka zamestnancom s najnižšími mzdami odpúšťať celé alebo časť zdravotných odvodov až do príjmu 570 eur mesačne. „Chceme motivovať ľudí, ktorí si zvykli žiť bez práce, aby išli pracovať,“ vysvetlil novinku minister financií Peter Kažimír. Najviac si prilepšia zamestnanci s minimálnou mzdou, ktorá bude od nového roku 380 eur. Vďaka nulovým zdravotným odvodom sa im k čistej mzde priráta 32 eur.

So stúpajúcou mzdou sa nárok na odpočítateľnú položku bude postupne do sumy 570 eur znižovať. Odvody bude štát odpúšťať nielen samotným zamestnancom, ale aj firmám. Celkovo v rozpočte vyčlenil Kažimír na zdravotnú úľavu 150 miliónov eur. Vláda si od odvodovej úľavy sľubuje zvýšenie zamestnanosti, keďže zamestnávateľom klesnú náklady na prácu u zamestnancov s najnižšími príjmami.

Podľa analytika INESS Jána Dingu však okolo 350-tisíc ľudí bez práce, ktorí si nevedia nájsť prácu za minimálnu mzdu už ani dnes, to budú mať od nového roka ešte ťažšie. „Keď dnes firmy neprijmú niekoho za minimálnu mzdu, tak po jej zvýšení od nového roka neprijmú nových zamestnancov už dupľom,“ vysvetlil.

Daň z áut bude diktovať štát – víťaz
Daň, ktorú si doteraz určovali samosprávne kraje, bude od nového roku určovať štát. Bude tak jednotná pre niektoré územia Slovenska aj nižšia. Okrem toho bude táto daň po novom príjmom štátneho rozpočtu a nie krajov. To však nie je jediná zmena. Daň z motorových vozidiel by mala byť ekologickejšia a prehľadnejšia.

Podnikatelia, ktorí budú používať vozidlá, ktoré menej zaťažujú životné prostredie, budú mať zľavy zo základnej sadzby. Ekologická zľava bude odstupňovaná v závislosti od veku vozidla na rozdiel od súčasej používanej emisnej normy. Predseda združenia Únie autodopravcov Slovenska Milan Laurinec však považuje za znepokojujúce, že tieto navrhované sadzby sú aj po znížení stále vyššie ako v Českej republike.

 

01 - Modified: 2007-01-15 16:08:43 - Feat.: 0 - Title: Špičkové šéfky pribúdajú
01 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 02 - Modified: 2024-03-17 14:16:37 - Feat.: - Title: Kováčik pre HN: Iba športový úspech dnes už sponzorom nestačí. Investičný dlh sme ešte nedobehli 03 - Modified: 2024-03-12 12:09:29 - Feat.: - Title: Kmotrík ml. pre HN: Vnímam, čo je najväčší problém Slovana. Musíme na tom zapracovať 04 - Modified: 2024-02-24 16:18:00 - Feat.: - Title: Drvivá väčšina spoločností nemá pripravené rozpočty na tento rok, môžu ušetriť na nákladoch 05 - Modified: 2024-02-10 07:57:00 - Feat.: - Title: Europarlament a členské krajiny Únie sa dohodli na reformách rozpočtových pravidiel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:02