StoryEditor

Europoslanci zamietli vyššie ceny emisií, elektrina zlacnela

17.04.2013, 00:00

Podniky nebudú platiť viac peňazí za to, že znečisťujú ovzdušie. Na druhej strane lacnie elektrina. To je výsledok včerajšieho hlasovania v europarlamente. Poslanci totiž zamietli návrh, aby únia stiahla zo systému obchodovania s emisiami časť povolení.

Tie si firmy nakupujú, aby mohli produkovať skleníkové plyny, čím ich chce únia dotlačiť k zeleným technológiám. "Všetci očakávali, že cena po hlasovaní vyskočí k 8 eurám, namiesto toho klesla z piatich na tri eurá," komentovala obchodníčka s emisiami Kateřina Kolaciová zo spoločnosti Vertis.

Zareagovala na to tiež cena elektriny, ktorú ovplyvňujú aj emisie. Včera sa na burze nakupovala pre budúci rok na rekordne nízkej úrovni 39,6 eura za megawatthodinu. Je to o 20 percent menej než vlani.

Facka prírode, pomoc priemyslu
Politici tak namiesto ochrany životného prostredia podali pomocnú ruku priemyslu. V systéme je totiž pre krízu príliš veľa povolení, a po včerajšku sa tento stav nezmení. "Doplatia na to firmy, ktoré už nakúpili povolenia a investovali do zelených technológií. Teraz ich len ťažko predajú. U nás sú to napríklad Slovenské elektrárne," reagoval po hlasovaní slovenský europoslanec Alajos Mészáros (Most-Híd). Mnohé firmy totiž nakupovali ešte pri spustení systému v roku 2005 za cenu 30 eur. Hodnota povolení však odvtedy kontinuálne klesá.

Slovensko pritom návrh na zásah do obchodovania podporilo a podľa toho hlasovali aj naši europoslanci. Ministerstvo životného prostredia napriek včerajšiemu výsledku hlasovania verí, že systém sa podarí oživiť. "Diskusia bude pokračovať na výbore pre životné prostredie Európskeho parlamentu, ako aj na úrovni členských štátov. O ďalšom postupe sa dozvieme v najbližších dňoch," odkázal hovorca rezortu Maroš Stano.

Posledná kvapka?
Hlavné slovo v rokovaniach bude mať Nemecko. Práve líder európskych krajín nemá jednotný názor na ďalší postup. "Stratili sme čas a dôveru. Energia je stále veľmi kontroverznou témou v Nemecku," povedal spravodajca zamietnutého návrhu, poslanec Matthias Groote (S&D, DE).

Obava z nárastu cien elektriny najmä pre priemysel rozdelila Nemcov na dve skupiny. Analytik Milan Hudák zo spoločnosti Virtuse si myslí, že europoslanci včera pomohli iba tým podnikom, ktoré doteraz povolenia nenakupovali. "Pokles sa neprejaví v konečnej cene tak, ako sľúbili politici."

Podľa niektorých obchodníkov včerajšie hlasovanie znamená aj to, že systém pre podporu zelených technológií dostal posledný úder.
"Je to konečný verdikt nad systémom. Cena povoleniek pôjde k nule," komentoval obchodník s emisiami Jan Pravda zo spoločnosti Pravda Capital Trading. To by podľa neho znamenalo aj to, že elektrina zlacnie o štyri eurá za megawatthodinu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:33