StoryEditor

Eustreamu pomáhajú Bulhari. Blokujú rivala

07.08.2014, 00:00
Energetika. Sofia nebude pokračovať v projekte plynovodu South Stream, kým jej to nepovolí Brusel.

Keď sa Rusi rozhodli pred niekoľkými rokmi vybudovať nový plynovod na juhu Európy, rozhodne tým nepotešili našu pološtátnu spoločnosť Eustream. Nové potrubie s názvom South Stream by už v roku 2017 malo obísť Ukrajinu a aj naše územie. A pripraviť tak Eustream o príjmy z prepravy plynu z Ruska do EÚ.

Dnes sa však situácia komplikuje a konkurenčný plynovod sa dostáva do problémov. Projekt sa najnovšie zasekol na Bulharsku. Sofia odmieta pokračovať v budovaní projektu, pokiaľ jej to nepovolí Európska komisia. Práve Brusel sa snaží zablokovať South Stream a pomôcť tak Ukrajine, ktorá podobne ako Slovensko zarába na preprave ruského plynu. „South Stream nie je našou prioritou. Prioritami sú nové trasy a noví dodávatelia plynu,“ odkázal šéf tlačového odboru Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.


Čítajte viac: Dokončený South Stream by ohrozil prepravu cez Ukrajinu


Ďalšia rana pre Rusov

Moskva už čelí ekonomickým sankciám Bruselu pre ostrý konflikt na Ukrajine. Blokovanie nového plynovodu je ďalšou zbraňou proti Rusku. Slovenský prepravca snahy Bruselu podporuje. „Rozumieme postoju EK k South Streamu v kontexte dramatických udalostí na Ukrajine, ktorej sa Európska únia snaží pomôcť,“ reagoval hovorca spoločnosti Vahram Chuguryan.

Eustream s ročnou kapacitou 90 miliárd kubických metrov sa tak okrem solidárneho postoja k Ukrajine môže tešiť z bulharského rozhodnutia aj preto, že projekt konkurenčného plynovodu sa brzdí. Spolu s plynovodom na severe Európy by dokázali nahradiť celú kapacitu nášho prepravcu. Hoci ten má dlhodobý kontrakt s Rusmi na prepravu určitého množstva plynu až do roku 2028, nové potrubie by vážne ohrozilo jeho pozíciu. „Pre Eustream je táto situácia dobrá, pretože si udržiava pozíciu hlavnej tepny pre ruský plyn,“ zhodnotil analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida.

Otázka bezpečnosti

Na druhej strane sa v súvislosti s novým plynovodom na juhu hovorilo aj o tom, že by sa posilnila energetická bezpečnosť Slovenska. V roku 2009 sme doplatili na konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom tým, že sme nemali dostatok plynu, ktorý sme v tom čase dokázali doviezť iba cez územie nášho východného suseda.

Aj preto nová trasa z Ruska obchádzajúca Ukrajinu znela pre Slovensko ako vhodné riešenie. Podľa Badidu teda z tohto pohľadu nie je dobré, že sa projekt zastavil. „Utrpí tým energetická bezpečnosť strednej Európy,“ poznamenal.

Po vyostrení konfliktu však celá únia prehodnocuje svoj vzťah k Moskve. Už viac nejde o to, ako doviesť plyn z Ruska, ale ako nájsť nových dodávateľov, ktorí nebudú vydierať úniu plynom. „Slovensko zastáva názor, že tieto projekty (plynovodov, pozn. red.) by mali priniesť reálnu diverzifikáciu zdrojov – nielen prepravných trás ako napr. South Stream,“ potvrdila hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

Jedným z takých projektov bol plynovod Nabucco. Vďaka nemu by sme mohli dovážať plyn z Azerbajdžanu. Momentálne sa však na tomto potrubí nepracuje.

01 - Modified: 2006-09-07 08:39:00 - Feat.: 0 - Title: DDS Tatra banky so stratou 546 tis. Sk
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 04 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov 05 - Modified: 2024-03-21 13:24:16 - Feat.: - Title: Viac ako dve tretiny emisií pochádzali v roku 2022 z priemyslu a energetiky, najviac zo zemného plynu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:52