StoryEditor

Premiér Fico dá dôchodcom stovky eur

18.12.2014, 23:00

Pred štyrmi rokmi prišli Iveta Radičová a spol. s revolučnou zmenou pre dôchodcov. Myšlienku však vláda pre svoj pád nestihla zrealizovať. To, čo sa vtedy nepodarilo pravičiarom, dnes doťahujú socialisti na čele s Robertom Ficom. Reč je o minimálnom dôchodku. To v preklade znamená, že pôjde o minimum, na ktoré budú mať nárok tí seniori, ktorí za celý život odpracovali viac ako 30 rokov, no ktorí dnes dostávajú od štátu menší dôchodok ako 270 eur. V praxi tak už od júla budúceho roka až 75-tisíc seniorom stúpne dôchodok aspoň na túto sumu. S počtom odpracovaných rokov pritom bude toto minimum rásť. „Chceme, aby ľudia, ktorí celý život pracovali, dostávali viac ako tí, ktorí žiadnu prácu nemali,“ zdôvodňuje návrh štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian.

Odborníci návrh vítajú. Ako dodáva prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž – ľudia, ktorí celý život robili, ale za nízke mzdy, tak dostanú viac.

V súčasnosti má na penziu nárok každý, kto platil sociálne poistenie aspoň 25 rokov. Minimálny dôchodok však nie je určený. Výška penzie závisí len od platu.

Koniec dávkam

Po novom bude systém podľa Baláža spravodlivejší. Dnes sa totiž môže stať, že napríklad upratovačka má aj po 40 odpracovaných rokoch veľmi nízky dôchodok. Dokonca až natoľko, že jej štát na živobytie musí doplácať cez dávku v hmotnej núdzi.

Slovákov, ktorí poberajú dôchodok a zároveň túto dávku, je podľa odhadov rezortu práce viac ako tritisíc. Niektorí seniori s nižšími penziami dokonca nedostanú ani túto dávku. Štát totiž pri posudzovaní nároku na dávku berie do úvahy príjem celej domácnosti. V praxi tak napríklad žena – upratovačka nemá na príspevok nárok, pretože spolu s manželom majú podľa štátu príjem dostatočne vysoký. Po novom to už bude inak. Štát bude posudzovať len príjem jednotlivca.

Pozitívne prekvapenie

Novinka musí prejsť ešte vládou a parlamentom. Pozitívne prekvapenie je podľa odborníkov nastavenie výšky minima. Radičovej vláda navrhovala pred štyrmi rokmi túto penziu na úrovni približne 220 eur. Podobný návrh očakávali analytici aj dnes.

Na druhej strane ministerstvo nastavilo hranicu odpracovaných rokov relatívne vysoko. Odborník na druhý pilier z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Ján Šebo tvrdí, že limit 30 rokov vyradí zo systému pravdepodobne dosť veľa ľudí.

Ako však zároveň dodáva, v zahraničí má tento inštitút oveľa tvrdšie pravidlá. Napríklad vo Francúzsku majú na minimálny dôchodok nárok ľudia, ktorí pracovali viac ako 40 rokov. Fakt je, že Slováci vo všeobecnosti podľa štatistiky pracujú viac ako 30 rokov. „Priemerný počet odpracovaných rokov u Slovákov, ktorí budú odchádzať do dôchodku, je dnes 37 rokov,“ dodáva Baláž.

01 - Modified: 2007-01-26 15:59:35 - Feat.: 0 - Title: Počet chrípkových ochorení stále rastie
01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-04-16 09:00:00 - Feat.: - Title: Máte v pláne odísť do penzie? HN vám prinášajú tabuľku, podľa ktorej zistíte, kedy môžete 04 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník 05 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:42