StoryEditor

Nedoplatky sú v rukách správcu

22.12.2015, 23:00
Predseda Predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný o vývoji na energetickom trhu.

Ako sa v predvianočnom období mení spotrebiteľské správanie domácností, čo sa týka využívania energií?

Počas sviatkov ľudia viac perú, pečú, umývajú riad, kúpu sa. Spotreba teplej vody sa preto značne zvyšuje. V predvianočnom období je to asi o 10 až 20 percent a na Štedrý deň dokonca až o 93 percent viac oproti bežného pracovnému dňu. Takisto rastie aj spotreba tepla na vykurovanie.

Je nejaký rozdiel v spotrebe tepla aj medzi rodinnými domami a panelákmi?

Myslím, že áno, pretože vlastník domu sa správa omnoho efektívnejšie, keďže svoju spotrebu aj priamo hneď pocíti na svojej peňaženke. Disponuje samostatným meračom – napríklad plynomerom, alebo aspoň vie, koľko dreva či uhlia si musel nakúpiť. Naopak, obytný dom s povedzme 60 bytmi sa správa ako jeden veľký kolos, ako jeden spotrebič. Domy síce majú vlastné merače, no tie sa nachádzajú až na päte domu. Navyše byty veľmi blízko susedia stenami, ktoré teplo prepúšťajú. Namerané teplo sa potom rozpočíta medzi všetkých aj podľa pomerových rozdeľovačov tepla. Preto nie je šetrenie v ich prípade až také zaujímavé. Ak chcú vlastníci bytov šetriť, je potrebné, aby sa správali efektívne a racionalizovali svoju spotrebu.

Taká je teória – ak chceme viac ušetriť, musíme sa správať efektívne. Ako sa však správajú Slováci v praxi?

Niektorí už premýšľajú ekonomickejšie. Pri odchode do práce či na dovolenku, privrú ventil na radiátoroch. Znížia teplotu, na ktorú vykurujú. Predsa len, každý jeden stupeň n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:22