StoryEditor

Firmy môžu ušetriť stovky eur

23.08.2013, 00:00
Ministri Richter a Kažimír si sľubujú od zníženia odvodov, že firmy budú zamestnávať viac ľudí.

Ministri premiéra Roberta Fica (Smer-SD) už vypočítali, koľko firmy ušetria na odvodoch. Ak zamestnajú človeka za približne minimálnu mzdu, tak im štát podľa zistení HN odpustí viac ako 90 percent odvodov. Firmu bude takýto jej nový zamestnanec stáť niečo vyše 350 eur namiesto súčasných takmer 460 eur.

Vláda chce takto znížiť rekordnú nezamestnanosť na Slovensku. Vyjadrovať sa k podrobnostiam by však zatiaľ bolo predčasné – odkázal hovorca rezortu práce Michal Stuška.
Faktom je, že takúto zmenu by mohli využiť najmä firmy v službách či stavebníctve. Tam totiž ľudia zarábajú najmenej. Ako konštatujú samotní podnikatelia, ľudí začnú zamestnávať. Ale len v prípade, ak budú mať dostatok zákaziek. „Ak ich nebudeme potrebovať, tak ich neprijmeme len kvôli tomu, že nám za nich vláda ponúka nižšie odvody,“ dodal riaditeľ spracovateľskej firmy Ecomat Ľubomír Drobný.

Nielen firmy na tom ušetria. Viac peňazí by malo v peňaženke ostať aj samotným zamestnancom. Vláda chce totiž odvodovú úľavu aj pre nich. Napríklad, doteraz zamestnanec s hrubou mzdou vo výške 340 eur dostal mesačne v čistom na účet 294 eur mesačne. Po novom by to však malo byť približne 330 eur.

Len dlho nezamestnaní
Úľavy však nemusia výrazne zabolieť ani štát. Náklady ne sa majú pohybovať maximálne v desiatkach miliónov eur. A tie vláde nakoniec môže zaplatiť rýchlejší rast našej ekonomiky. V takom prípade totiž vyzbiera viac na daniach a odvodoch, ako pôvodne plánoval. Okrem toho aj ušetrí na dávkach, ktoré by inak musel nezamestnaným vyplácať.
Ako však na druhej strane varuje šéf odborového zväzu KOVO Emila Machyna, štátu sa zmeny môžu aj vypomstiť. „Môže sa stať, že nižšie príjmové skupiny sa zamestnajú a lepšie zarábajúci prídu o prácu.“
Okrem toho majú byť pre firmy lacnejší len dlhodobo nezamestnaní, teda tí, ktorí nepracovali viac ako 12 mesiacov. Podľa analytika Next Finance Jiřího Cihlářa teda opatrenie pomôže len malému počtu ľudí a nevyrieši sa tým „strnulosť“ trhu práce.

Skupina dlhodobo nezamestnaných je okrem toho pre firmy aj najdrahšia. Dlhšie nezamestnaní sú totiž často už bez pracovných návykov. Je preto nutné na nich dozerať. Sú menej zruční a splnenie úlohy im teda trvá dlhšie. „Dlhodobo nezamestnaný veľmi rýchlo stráca pracovné návyky a reálne sa stretávame s prípadmi, že po odpracovaní pár týždňov mu práca nevyhovuje a odchádza,“ potvrdzuje hovorca trnavského PSA Slovakia. Ako však dodáva, to, ako dlho človek nepracoval, nie je pri jeho prijímaní do firmy to najdôležitejšie. Podstatná je jeho motivácia a či je ochotný pracovať.

Úľava nakrátko nevyrieši nezamestnanosť
Ak aj firmy využijú štátne úľavy, budú ich môcť čerpať len určitý čas, maximálne jeden rok. „Pre dosiahnutie maximálneho efektu by však táto úľava mala byť plošná a trvalá,“ hovorí analytik INESS Ján Dinga. Aby mala úľava skutočne dlhodobý efekt, je podľa riaditeľky personálnej agentúry Synergie Martiny Klubicovej nutné prepojiť zníženie odvodov s reformou školstva. „Čiže motivovať firmy, aby sa podieľali na vyučovaní pracovnej sily, za čo získajú daňovú úľavu.“

Príkladom pre systematické znižovanie nezamestnanosti by podľa odborníkov malo byť pre slovenskú vládu Nemecko. Tam firmy v rámci takzvaných miniprác neplatia do platu 450 eur žiadne odvody. Tie sa následne zvyšujú. Plné odvody platia spoločnosti až pri plate 850 eur.
Opatrenie bolo pred pár rokmi súčasťou komplexného balíka na zníženie nezamestnanosti. „Časovo sa jeho zavedenie spája s prudkým poklesom nezamestnanosti z 11,3 percenta v roku 2005 na vlaňajších 5,5 percenta,“ povedal analytik INEKO Peter Goliaš.

Nižšie odvody pre firmy

Firma dá zamestnancovi 340 eur v hrubom.
V súčasnosti ju takýto človek spolu s odvomi stojí 459 eur.
Po novom by ju mohol takýto zamestnanec stáť približne 350 eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:45