StoryEditor

Hlina chystá vlastné pivo. Postaví Kláštorný pivovar

19.04.2013, 00:00
V Bratislave sa bude variť nové pivo. Hlina chystá na Námestí SNP viacero noviniek.

V Bratislave sa bude variť nové pivo. Parlamentný poslanec za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti a známy aktivista Alojz Hlina (na snímke) chystá v priestoroch na Námestí SNP viacero noviniek, vrátane vlastného pivovaru. „Pripravujeme rekonštrukciu priestorov, v ktorých vznikne Múzeum 17. novembra, kaviareň, kníhkupectvo a
Kláštorný pivovar,“ hovorí Martina Hlinová, riaditeľka 1. Slovak Pubu i Bratislava flag ship restaurant.

Hlinovci okrem spomínaných reštaurácií prevádzkujú aj Biofarmu Príroda v Stupave. Po novom budú okrem halušiek ponúkať aj vlastné pivo. Presný termín otvorenia pivovaru zatiaľ nie je známy.

„Všetky naše prevádzky sme otvárali bez veľkej pompy a hneď, ako sa nám podarilo dotiahnuť posledné detaily. Tak to bude i v tomto prípade,“ vysvetľuje Martina Hlinová. Tá zároveň dodáva, že príprava pivovaru si vyžaduje dlhší čas, ktorý spolu s neistou ekonomickou situáciou zdržal ich plány.

Nápojový lístok rozšírený o vlastnú pivnú špecialitu. Slovenské reštaurácie a pohostinstvá čoraz častejšie poškuľujú po minipivovaroch, v ktorých môžu pre svojich zákazníkov variť pivo vlastnej značky. „Pivo sa v našom regióne varilo už dávno, preto sme sa rozhodli v tradícii pokračovať,“ vysvetľuje konateľ spoločnosti 100% z regiónu Dušan Vozár, ktorý sa rozhodol otvoriť reštauračný pivovar v Bojniciach.

Snaha odlíšiť sa
Nový pivovar vznikne v priestoroch bývalej reštaurácie. „Tá fungovala dlhé roky, avšak časy v tomto segmente nie sú také, ako bývali. Dokonca si myslím, že sa už ani nevrátia. Preto je potrebné v podnikaní niečo zmeniť, priniesť niečo nové,“ dodáva Dušan Vozár, ktorý zatiaľ nevie, ako sa bude pivo volať, no pivovar by mohol fungovať už na budúci rok. Podľa zámeru, ktorý predložil na posudzovanie vplyvov na životné prostredie, by sa investície mali vyšplhať na 150-tisíc eur.

Do pivných vôd vstupuje aj parlamentný poslanec Alojz Hlina. Jeho manželka v súčasnosti prevádzkuje bratislavské reštaurácie 1. Slovak Pub a Bratislava flag ship restaurant „Pripravujeme rekonštrukciu priestorov na Námestí SNP, v ktorých vznikne okrem Múzeuma 17. novembra, Kaviarene F. X. Messerschmidta a kníhkupectva aj Kláštorný pivovar,“ prezrádza Martina Hlinová. Zároveň priznáva, že keby investícia nebola v takom štádiu rozpracovanosti, v akom je, pravdepodobne by ju v tomto čase zastavili. „Výška investície zodpovedá výberu materiálov a náročnosti vyhotovenia. Pracujeme s originálnymi materiálmi, preto nás časová aj ekonomická náročnosť mierne zdržali v našich plánoch. Veríme, že naši zákazníci myšlienku aj vyhotovenie neskôr ocenia,“ dodáva Martina Hlinová.

Funguje to
Reštaurácie dlhodobo zápasia s nižšou kúpyschopnosťou zákazníkov. Odborníci preto vidia riešenie práve v inováciách a kvalitných službách. „Jednou z ciest je práve orientácia na pivové špeciality, ako sú minipivovary,“ tvrdí analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub. Dôkazom sú už existujúce koncepty, ktorých vlastná značka piva nesklamala. „Za desať rokov pôsobenia na trhu máme svoju stálu klientelu a zákazníkov, ktorí majú radi chuť a kvalitu nášho piva a ich reakcie sú vo veľkej miere priaznivé,“ tvrdí konateľka košického Pivovaru Golem Beáta Murková. Tá zároveň dodáva, že reštaurácia má klasickú atmosféru českej krčmy a pri jej koncepte sa inšpirovali známou pražskou krčmou Zlatý Tygr. Golem ročne uvarí 600 až 650 hektolitrov piva a aj on spozoroval nižšiu kúpyschopnosť ľudí. „Počet zákazníkov sa prakticky nezmenil, ale viacerí majú hlbšie do peňaženky,“ dodáva Beáta Murková. Podľa analytika sa situácia zlepší len pomaly.

„Musí vzrásť kúpyschopnosť obyvateľov, teda mzdy sa musia dostať nad infláciu. Až potom ľudia budú mať väčšiu tendenciu míňať v reštauráciách a baroch,“ uzatvára Michal Kozub.  

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:39