StoryEditor

Slováci to vidia jasne: Fico chce naše penzie minúť na diaľnice

20.04.2015, 00:00
Myslí si to 70 percent Slovákov, ktorí si sporia v druhom pilieri. Podľa informácií HN chystá štát ďalší list ľuďom.

Vláda chce naše úspory na starobu minúť na svoje vlastné ciele. Myslí si to až 70 percent Slovákov, ktorí si peniaze sporia v druhom pilieri. Takýto výsledok priniesol prieskum, ktorý si dali vypracovať Inštitút hospodárskej politiky a Slovenská akadémia vied. Tam sa však skepsa ľudí v zmysle štvrtého otvorenia súkromného systému sporenia nekončí. Viac ako 40 percent z nich si totiž myslí, že peniaze by vláda rozdala na sociálne dávky či zaplatila z nich výstavbu diaľnic.

„Povedal by som, že väčšina sporiteľov tuší správne. Vláda skutočne využije dostupné finančné prostriedky na svoje ciele. Robí to však každá vláda a neštíti sa pritom použiť ani peniaze, ktoré vyberie na daniach,“ vraví investičný riaditeľ spoločnosti The Benchmark Research & Consultancy Michal Nalevanko. Ministerstvo práce pod vedením Jána Richtera (Smer-SD) s výsledkami však nesúhlasí. Tvrdí, že ľudia vítajú možnosť prehodnotiť sporenie v systéme.

Milión ľudí má ísť von

„Podstatné je, že komunikácia rezortu sa sústreďuje na tých, pre ktorých je účasť v druhom piliera nevýhodná, prípadne riziková,“ doplnil hovorca rezortu Michal Stuška. Nie je to však celkom pravda. V letáku, ktorý posielala Sociálna poisťovňa, štát radí vystúpiť až miliónu z 1,5 milióna ľudí. Podľa odborníkov by však mali vystúpiť najmä ľudia nad 55 rokov či tí, ktorých plat je nižší ako priemerný, teda menej ako približne 850 eur. Tých je podstatne menej ako spomínaný milión.

Ako potvrdzuje prieskum – ľudia neveria slovám premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ten začiatkom roka tvrdil, že vláda pilier otvára len preto, aby dal sporiteľom možnosť vystúpiť z neho. Mieril tým najmä na tých, ktorí si v systéme ušetrili príliš málo a ich súkromná penzia by bola teda len pár desiatok eur.

Z druhého piliera od jeho otvorenia, teda od polovice marca, vystúpilo približne 5600 ľudí. Ak by z neho skutočne vystúpil až odporúčaný milión ľudí, výrazne by to pomohlo rozpočtu Sociálnej poisťovne. Tá totiž už v súčasnosti nezvláda vyplácať dôchodky všetkým. Vláda ju preto dotuje takmer miliardou eur ročne. A postupne by sa táto suma mala ešte zvyšovať. Ako ďalej upozorňuje analytik INESS Radovan Ďurana, podľa schváleného rozpočtu sa musí vláda dokonca zadlžiť vo výške 427 miliónov, aby dokázala poisťovňu dotovať. Peniaze, ktoré presunom súkromných úspor do Sociálnej poisťovne štát ušetrí, by tak podľa šéfa INEKO Petra Goliaša mohla vláda použiť napríklad na zníženie štátneho dlhu.

Ďalší list

Aj napriek podľa odborníkov nekorektnému prístupu vlády a zavádzajúcemu letáku z prieskumu vyplýva, že až takmer 80 percent ľudí si myslí, že sporenie v druhom pilieri je pre nich výhodné.

Podľa Nalevanka sa kampaň bude postupom času priostrovať. A možno nebudeme čakať ani príliš dlho. HN majú totiž z viacerých zdrojov potvrdené, že Sociálna poisťovňa sa ľuďom chystá posielať ďalší list. Informáciu nevyvracia ani rezort práce. „Do konca otvorenia piliera budeme prirodzene zvažovať aj potrebu prípadných ďalších informačných aktivít,“ povedal Stuška. Čo bude ďalší list obsahovať, nateraz nie je známe.

01 - Modified: 2007-05-14 14:38:07 - Feat.: 0 - Title: Manažéri v pohybe plus
01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 04 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS 05 - Modified: 2024-03-17 16:18:24 - Feat.: - Title: Na D1 pred Bratislavou platí znížená rýchlosť a zúžené jazdné pruhy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:37