StoryEditor

Firmy končia biznis. Vo veľkom

23.11.2014, 23:00
Skončiť s podnikaním a zlikvidovať svoju firmu. K takémuto kroku sa na Slovensku odhodlalo dvojnásobne viac podnikateľov ako vlani.

Za prvých desať mesiacov tak v likvidácii skončilo 1260 spoločností. Na porovnanie, vlani ich bolo podľa firmy FinStat len 580. Dôvod takéhoto dramatického nárastu je podľa odborníkov jednoznačný – nové licencie. Teda minimálna daň, ktorú budú už od januára platiť všetky firmy. „Podniky s nízkym obratom, respektíve spiace firmy sa stali pre ich majiteľov potenciálnou finančnou záťažou,“ tvrdí analytik Nadácie F. A. Hayeka Martin Reguli. Ročne totiž na dani z príjmu zaplatia minimálne 480 eur. Ministerstvo financií s takýmto vývojom pri zavádzaní novinky však počítalo. Od takéhoto prečistenia obchodného registra si sľubuje, že budú môcť robiť napríklad cielenejšie kontroly a ľahšie zistia, kto neplatí štátu dane. V súčasnosti tak podľa nich nerobí až 60 percent firiem.

Pre veľkú časť biznismenov sa po zavedení licencií stane podľa riaditeľa účtovnej firmy Malach Consulting Petra Malacha podnikanie luxusom.

Nielen mŕtve, ale aj malé firmy

Najväčší zánik očakávajú odborníci pri mŕtvych či spiacich spoločnostiach. Za tie by museli po novom ich konatelia platiť napriek tomu, že majú nulový obrat. „Samozrejme, že firmy zanikali aj pred zavedením daňových licencií, ako je vidieť v grafoch. Ale zavedenie licencií tento trend zvýšil, lebo podnikateľom sa už neoplatí držať neaktívne

firmy,“ dodáva Filip Glasa z FinStatu, ktorý sa zaoberá aj zbieraním údajov z Obchodného vestníka.

Novinka však okrem mŕtvych podnikov podľa neho zneškodňuje aj časť aktívnych malých firiem. Najmä tie s malým obratom či tržbami. Práve tie podľa Reguliho totiž oveľa viac reagujú a doplácajú na akékoľvek zmeny.

Licencie budú firmy platiť v troch výškach. Najnižšiu,480 eur, odvedie štátu firma, ktorá nie je platcom dane z pridanej hodnoty a jej tržby sú nižšie ako 500-tisíc eur. Vyššia licencia,960 eur, je určená pre podnik, ktorý je platcom DPH, ale jeho obrat je menej ako pol milióna eur. A poslednú, najvyššiu, v hodnote 2880 eur, ročne zaplatia podniky s tržbami nad pol milióna eur.

Riešením je aj zlučovanie či predaj

Samotná likvidácia ešte počas tohto roka je preto pre podnikateľov výhodná. Počas nej totiž už licenciu platiť firmy nemusia. Samotná likvidácia je však zdĺhavý proces. „Celková doba trvania likvidácie je minimálne šesť mesiacov. Z praktických skúsenosti vieme, že reálnejší čas je jeden rok,“ informoval partner advokátskej kancelárie

TaylorWessing e/n/w/c Andrej Leontiev. Ovplyvňuje to totiž viacero faktorov. Ako napríklad množstvo záväzkov či pohľadávok spoločnosti, ale tiež uplynutie zákonnej doby na prihlasovanie veriteľov či čas potrebný na získanie súhlasu správcu dane s výmazom firmy z obchodného registra.

Druhou možnosťou je zrušiť firmu bez likvidácie. Pre túto možnosť sa podľa výsledkov FinStatu rozhodlo o tisícku viac firiem ako vlani, čiže takmer 4100 podnikov.

Zrušiť firmu bez likvidácie sa dá viacerými cestami. Obľúbenou v súčasnosti je spoločnosť zlúčiť. V praxi tak pri rušení jednej či viacerých spoločností prechádza ich imanie na inú, už jestvujúcu firmu. Tá sa stáva akoby právnym nástupcom zanikajúcich spoločností. Takže firma síce zanikne, ale jej imanie prejde na inú spoločnosť.

01 - Modified: 2007-01-03 20:30:19 - Feat.: 0 - Title: Očistný kúpeľ hinduistov
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:49