StoryEditor

Američania chcú znížiť závislosť Európy od Ruska

09.03.2014, 22:57
Energetika

Dáme vám plyn a vy potrestajte Rusko. Taký je odkaz Washingtonu smerom k Bruselu. Američania totiž majú veľké zásoby plynu a chcú ho dovážať do Európy. Únia by tak mala byť menej energeticky závislá od Ruska. USA chcú na oplátku vyššie sankcie od Bruselu voči Moskve kvôli konfliktu na Ukrajine.

Tento plán verejne minulý týždeň ohlásil americký námestník ministra zahraničných vecí William Burns. Výrazne by to pomohlo aj Slovensku, keďže všetok plyn, ktorý spotrebujeme, je z Ruska. „V prípade, že USA zrušia obmedzenia na vývoz plynu a ten bude exportovaný na trhy EÚ, bude de facto možné s týmto plynom obchodovať aj na našom trhu,“ povedal hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Najskôr v roku 2015

Faktom je, že momentálne Američania nemajú ako dovážať plyn do Európy, pretože im chýba potrebná infraštruktúra. „Prvé dodávky skvapalneného plynu z USA možno očakávať až koncom roku 2015,“ upozornil nezávislý energetický analytik Jozef Badida.

Odborníci však upozorňujú aj na to, že USA nemôžu pokryť dopyt po plyne v Európe. Znamená to, že aj keby sme dovážali plyn spoza oceánu, stále by sme časť museli odoberať aj z Ruska.

Za dovoz plynu z USA boli lobovať aj naši diplomati vo Washingtone. Okrem zníženia nezávislosti od Ruska si od toho sľubujeme aj výhodnejšie ceny plynu. Väčšia ponuka na trhu by ich totiž mala stlačiť.

Energetická vojna

Vyhlásenie Burnsa poukazuje na to, že energetika hrá významnú úlohu v konflikte na Ukrajine. Cez územie nášho východného suseda totiž vedú dôležité ropovody a plynovody. „Ukrajina je významným tranzitným koridorom pre energetické suroviny smerujúce do EÚ,“ poznamenal analytik Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Peter Marčan.

Dôležitosť pokoja na Ukrajine sme si prvýkrát mohli naplno uvedomiť v roku 2009. Rusi vtedy totiž kvôli dlhom Kyjeva voči Moskve zastavili dodávky plynu smerom na Západ, na čo výrazne doplatili naše podniky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:53