StoryEditor

Z Košíc sa stáva digitálna veľmoc

27.10.2015, 23:00
Košický klaster IT Valley počíta v najbližších rokoch so vznikom až 3-tisícov nových pracovných miest.

Na export do celého sveta smeruje až 95 percent ich produktov, napriek tomu nepotrebujú diaľnice. Reč je o slovenskom Silicon Valley v Košiciach. Kým odhady z roku 2006 hovorili o tisícke nových pracovných miest, dnes košický IT sektor zamestnáva až 7000 mozgov. A v najbližších dvoch až troch rokoch k nim pribudnú ďalšie tisíce. „Máme potenciál na vytvorenie celkovo až desiatich tisícov pracovných miest. Vďaka atraktívnym podmienkam sa z Košíc stala lákavá lokalita pre investorov,“ hovorí pre HN člen správnej rady IT Valley viceprezident T-Systems Slovakia pre financie Marek Rešovský.

Spopularizovať IT brandžu medzi študentmi pomáha i kamión spoločnosti SAP, ktorý predstavuje napríklad aplikáciu vytvorenú pre Bayern Mníchov.

Cez expanziu a nových hráčov

O pravdivosti smelých plánov košického klastra pritom svedčia príbehy etablovaných hráčov. Nemecký T-Systems prišiel do Košíc pred deviatimi rokmi. Z pôvodného počtu 23 zamestnancov je dnes druhý najväčší zamestnávateľ v Košiciach, keď jeho viac ako 3-tisíc zamestnancov pracuje pre svetového lídra v oblasti informačných a komunikačných technológií Deutsche Telekom. „Funguje tu úspešný dialóg medzi podnikmi, školami a regiónom. Prichádzame s konkrétnymi projektmi. Do Košíc nesmerujú iba noví investori, ale svoje plány prehodnocujú i prítomné firmy a postupne expandujú,“ vysvetľuje Rešovský.

O desiatky pracovných miest sa každoročne rozrastá i košická pobočka softvérovej korporácie NESS Software Engineering Services. Do konca tohto roka jej tím programátorov narastie na číslo 400 a o rok ich bude až 500. Nepretržitú expanziu ohlasuje i vietnamská vývojárska firma FPT Software, ktorá minulý rok pohltila košickú pobočku RWE IT. V septembri pritom v Košiciach zakotvil nový hráč a s ním 200 nových pracovných miest. Brazílska nadnárodná korporácia Embraco tam totiž zriadila svoje globálne centrum zdieľaných služieb.

Spoločnými silami

Nových odborníkov pre košický IT sektor pritom okrem miestnych univerzít vychováva unikátny projekt spoločnosti SAP Slovensko, IT Valley a Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Ten vznikol ako reakcia na veľký záujem o špecialistov v súkromnej i vo verejnej sfére. „Žijeme v čase digitálnej revolúcie. Užívatelia potrebujú informácie v reálnom čase, navzájom prepojené, vyhodnotené a s návrhmi konkrétnych riešení. Kto chce byť úspešný, musí tieto výzvy poznať a reagovať na ne,“ vraví generálny riaditeľ SAP Slovensko Richard Guga.

Akadémia vychováva nielen používateľov ale i vývojárov systémov SAP. Hoci sa systém od nemeckej firmy radí k najrozšírenejším podnikovým softvérom vo svete, vo vzdelávaní na východe Slovenska mu chýbala potrebná podpora. „Reálna spolupráca s dodávateľom softvéru poskytuje študentom konkrétnu výhodu vo vzdelaní. V Košiciach v súčasnosti narastá dopyt po odborníkoch, ktorí majú tieto znalosti,“ konštatuje dekan Prírodovedeckej fakulty UPJŠ Gabriel Semanišin.

Cielia na stredoškolákov

Aktuálne sedemtisíc pracovných miest v IT sektore akadémia rozšíri počas nasledujúcich rokov o 800 až 1200.„Záujem o absolventov akadémie dokazuje, že má aj v budúcnosti potenciál oslovovať čoraz viac mladých ľudí, a to nielen vysokoškolákov, ale aj žiakov stredných škôl,“ pripomína Guga. Spopularizovať IT brandžu medzi študentmi pomáha i kamión spoločnosti SAP nabitý najmodernejšími softvérovými technológiami. Inteligentná farma, program odhadujúci škody po prírodných katastrofách pre poisťovne, automat poznajúci chute zákazníkov či tréningový softvér pre futbalistov a hokejistov. To je len malá ukážka unikátnych programov z dielne firmy, ktoré menia svet. 

01 - Modified: 2007-10-24 13:35:39 - Feat.: 0 - Title: Silná česká koruna bude stáť Škodovku miliardy
01 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 02 - Modified: 2024-02-12 13:03:03 - Feat.: - Title: Za polovicu straty pracovných miest v minulom roku bol zodpovedný priemysel, zhodujú sa analytici 03 - Modified: 2024-02-06 20:06:01 - Feat.: - Title: Výrobca domácich spotrebičov Miele zvažuje zrušenie až 2700 pracovných miest 04 - Modified: 2024-02-02 15:23:02 - Feat.: - Title: Z robotníkov sú vojaci, ekonomika utrpela. Rusko vytvorilo viac ako pol milióna pracovných miest v obrane 05 - Modified: 2024-02-01 19:16:47 - Feat.: - Title: Prvých 100 dní bolo náročných, tvrdí Šimkovičová. Rezort podľa nej zachránil pracovné miesta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:13