StoryEditor

Fico pripravil sociálny balíček. Pozrite si, čo chce dať Slovákom

23.05.2015, 00:00
Vládny Smer chce predstaviť nové opatrenia. Dotknú sa viacerých oblastí.

Čo bude súčasťou druhého sociálneho balíčka a koľko to bude stáť? Odpovede na tieto otázky dá už dnes snem Smeru. Odborníci takýto stav kritizujú. „Súčasný priaznivý vývoj ekonomiky by vláda mala využiť skôr na rýchlejšie znižovanie verejného dlhu, a nie na rozdávanie peňazí potenciálnym voličom,“ vraví riaditeľ INEKO Peter Goliaš.

HN vám prinášajú veci, ktoré by mal vládny Smer dnes odklepnúť:

1. Nižšia DPH na potraviny
Vybrané skupiny. Medzi ne patrili napríklad študenti, zamestnanci či dôchodcovia. To boli doteraz ľudia, na ktorých cielili zľavy kabinetu Roberta Fica. Teraz je na rade prvé celoplošné opatrenie. Vládny Smer-SD Roberta Fica totiž hovorí o nižšej DPH na základné potraviny. Aj tá môže byť jedným z top opatrení druhého sociálneho balíka, ktorý predstaví strana už túto sobotu. Presné čísla vláda zatiaľ nekomentovala. Ako však povedal podpredseda Predstavenstva COOP Jednota Martin Katriak, na nižšie ceny by DPH musela klesnúť až o štyri percentá. Napríklad v susednom Rakúska je DPH na potraviny na úrovni 10 percent.

2. Nižší plyn a vratky zaň
Až o sedem percent. O toľko by mohol plyn zlacnieť už na budúci rok. Vyhlásil to premiér Robert Fico, keď hodnotil svoje trojročné pôsobenie vo vláde. „Pripravujeme to od začiatku roka 2016,“ vyhlásil Fico. Podľa energetického analytika J&T Banky Michala Šnobra ide o reálne predsavzatie. Faktom je, že cenovú politiku má od vlaňajška v rukách štát, a to po tom, čo získal Slovenský plynárenský priemysel. Plyn od začiatku tohto roka už zlacnel. Bolo to o niečo viac ako jedno percento. Okrem toho Fico chystá pre obyvateľstvo aj vratky za plyn. Presné parametre zatiaľ nezverejnil. Dotknúť sa však má len štandardných domácností.


Premiér Robert Fico. Snímka: SITA/J. Slovák

3. Lacnejšie autobusy
Po vlakoch zadarmo lacnejšie autobusy. Aj s takýmto opatrením má rátať Ficov kabinet. Pointou však má byť, že lacnejšie autobusy pre študentov sa majú dotknúť len tých, ktoré na spomínané vlaky nadväzujú. Samotné ministerstvo dopravy však toto opatrenie nekomentovalo. „Nebudeme potvrdzovať ani vyvracať žiadne neoficiálne informácie o opatreniach z pripravovaného sociálneho balíčka,“ komentoval hovorca rezortu Martin Kóňa. Aj tento nápad odborníci skritizovali. Ako povedal šéf Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej, ide o predvolebnú kampaň vládneho Smeru. Samotní autobusári sa k tomu nevyjadrili.

4. Koľko to bude celé stáť?
Desiatky miliónov eur. Toľko má stáť nový sociálny balíček vládneho Smeru. Presný účet však zatiaľ nie je známy. Nie je doteraz jasný presný počet opatrení, ani ich konkrétnosti. Isté však je, že zaplatiť sa to má z lepšieho výberu daní. Vo februári sa kabinet pochválil, že sa mu to darí. Z lepšieho výberu daní očakáva dodatočných 336 miliónov eur. Na druhej strane však Slovensko prichádza o 200 miliónov pre nízku infláciu. „Vďaka boju proti daňovým únikom a lepšiemu výberu daní máme dnes k dispozícii finančné prostriedky, ktoré umožňujú nielen nahradiť spomínaných 200 miliónov eur, ale súčasne máme extra peniaze na druhý sociálny balík,“ povedal Fico vo februári.

01 - Modified: 2007-06-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Manažérov Swissairu oslobodili
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:49