StoryEditor

Anketa: Ako vnímate šetrenie zamestnávateľov na zamestnancoch na prelome rokov?

03.03.2013, 23:00


Eva Sadovská, analytička Poštovej banky
Súvisí to so slabšou ekonomickou aktivitou v Európe, čomu sa naša malá otvorená a proexportne orientovaná ekonomika nedokáže vyhnúť a na svojej koži to musí automaticky pocítiť. Samozrejme, že aj zmeny v Zákonníku práce majú na trh práce nemalý vplyv. Je však otázne, či zamestnanci dokážu v plnej miere rozlíšiť, či prepúšťanie alebo šetrenie zo strany zamestnávateľa je reakciou napríklad na slabší dopyt zo strany obchodného partnera alebo reakciou na zmenu v Zákonníku práce.

Marek Gábriš, analytik ČSOB
Myslím si, že je to v súlade so všeobecným trendom, teda trendom šetrenia. Firmy sa prispôsobili poklesu dopytu a rastúcim nákladom a daniam a odvodom. Tie, keď sa snažia ušetriť náklady, respektíve udržať pracovné miesta, tak hľadajú priestor na úspory na všetkých miestach.

Martin Baláž, analytik Slovenskej sporiteľne
Úsporné opatrenia, ktoré firmy realizujú, súvisia so spomalením ekonomiky, ktoré sme videli vo štvrtom kvartáli minulého roka. To sa okrem iného prejavilo aj rastúcou nezamestnanosťou, ktorá v januári vystúpila na 14,8 percenta. Rastúca nezamestnanosť koncom minulého roka pritom súvisela aj s novelou Zákonníka práce, vďaka ktorej sa zrejme viacero firiem rozhodlo prikročiť k prepúšťaniu zamestnancov ešte minulý rok a znížiť si tak náklady na odstupné.

Ján Dinga, analytik INESS
Vyššie daňovo-odvodové zaťaženie platné od nového roku sa nedotklo nutne len tých, ktorí ho pocítili na výplatnej páske. Firmy, ktoré majú v dôsledku vyšších daní a odvodov menej zdrojov na podnikanie, sa musia prispôsobiť novým podmienkam. To môže znamenať rušenie benefitov pre zamestnancov, zvýšenie produktivity, ale aj prepúšťanie. Nová realita trhu práce sa týka každého.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:26