StoryEditor

Štát chce vziať milióny súkromným školám

23.04.2014, 23:58
Školstvo

Tisícky rodičov si budú musieť za vzdelanie svojich detí priplatiť. Ministerstvo školstva chce totiž od budúceho roka siahnuť súkromným školám na časť peňazí, ktoré dostávajú od štátu. Podľa Asociácie súkromných škôl by sa im mal znížiť normatív o 30 percent, čo je na žiaka asi 430 eur ročne. O toľko by museli rodičia zaplatiť viac na školnom. „Môj ročný rozpočet mi neumožňuje, aby som platila za školu viac, preto nechodí do ešte drahšej školy,“ okomentovala plánované zmeny matka gymnazistu zo súkromnej školy na Bajkalskej ulici v Bratislave Andrea Baxová. Ako dodala, z dôvodu vyšších poplatkov by bola nútená prehlásiť syna do štátneho gymnázia, čo by neznášal dobre.

Poplatky alebo krach školy

Na súkromných školách študujú nielen deti z majetnejších rodín, ale aj deti s poruchami správania či s hendikepom. Dokopy ide o 100-tisíc žiakov. Zmeny by sa mali najskôr dotknúť prvákov a piatakov základných škôl a prvákov stredných škôl. Rezort neodpovedal, či chcú takto odradiť rodičov, aby prihlasovali deti do privátnych školských zariadení. Ani či to plánujú rozširovať aj na ostatné triedy. „Nový zákon o financovaní bude zohľadňovať, že súkromné školy majú na rozdiel od verejných priestor zvýšiť si príjem zo školného,“ povedal iba hovorca rezortu Michal Kaliňák.

Školy sa bránia, že zhruba polovica z nich poplatky vôbec nevyberá. Navyše nie je jasné, kam by mali usporené peniaze ísť. Ministerstvo to HN nespresnilo. Podľa prepočtov asociácie ide o sumu 14 miliónov eur.

 

Diskriminácia

Zníženie normatívu by niektoré školy mohlo zatvoriť. Hovorí o tom napríklad Eva Gajdošová, zástupkyňa združenia Profkreatis, ktoré je zriaďovateľom Súkromnej základnej školy a Súkromnej pedagogickej a sociálnej akadémie v Ružovej doline v Bratislave. „Ministerstvo školstva si zrejme neuvedomuje, že nastúpila nová generácia detí, ktoré sú oveľa problémovejšie, majú veľa psychických problémov. Potrebujú iný prístup, enormnú starostlivosť.“ Tú im štátne školy podľa Gajdošovej nevedia a často ani nechcú poskytnúť.

Analytička združenia Nové školstvo Zuzana Zimenová označuje plány rezortu za diskriminačné. Zdôrazňuje, že normatív nie sú peniaze pre školy, ale na vzdelávanie žiakov. „Je teda úplne jedno, na akej škole to dieťa je. Navyše ich rodičia platia dane takisto ako rodičia, ktorí majú deti v štátnych školách.“

 

01 - Modified: 2006-04-19 17:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dunaj ohrozuje tisíce ľudí v Rumunsku a Bulharsku
01 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 02 - Modified: 2024-04-23 17:38:06 - Feat.: - Title: Kde sú peniaze na energie pre slovenské domácnosti? Systém trestuhodne zamrzol (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-04-23 14:54:06 - Feat.: - Title: Mnohí by termínovaný vklad hľadali u colníkov. NBS testovala 24-tisíc žiakov, výsledky sú katastrofálne 04 - Modified: 2024-04-24 06:08:21 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 05 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 01:09