StoryEditor

Počiatkov človek dostal megapokutu. Príde o ročný plat

23.05.2013, 17:02
Autor:
TASRTASR
O plat príde šéf diaľničiarov Gajdoš aj finančný riaditeľ Mako. Protizákonne podpísali zmluvu.

Členovia predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Milan Gajdoš a Daniel Mako porušili zákon, keď uzavreli poistnú zmluvu, ktorou v júni minulého roka za štátne peniaze poistili bývalé, súčasné aj budúce manažmenty proti spôsobeným škodám. Zneužili tým svoju funkciu a prídu zato o svoj ročný plat. Jednohlasne o tom dnes rozhodol Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií.

Gajdoša menoval do funkcie minister dopravy Ján Počiatek. Spoločne s Makom pôsobili vo NDS aj za predchádzajúceho ministra Figeľa.

"Výbor dnes prvýkrát v histórii udelil najvyššiu pokutu, 12 platov, zato, že dvaja najvyšší manažéri NDS poistili svojich kolegov aj samých seba proti dôsledkom svojich činov za štátne. Toto rozhodnutie bude právoplatné, len čo ho dopracujeme. A manažéri budú mať len dve možnosti, buď zaplatia pokutu, alebo sa odvolajú na Ústavný súd," povedal po skončení rokovania výboru jeho predseda Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). "Zákon bol porušený," odôvodnil potrestanie vedenia NDS podpredseda výboru z vládneho Smeru-SD Otto Brixi.

Počiatek nezasiahne
Počiatek neuvažuje o personálnych postihoch pre manažérov. Ministerstvo dopravy rozhodnutie výboru prekvapilo. "Nejde totiž o novú poistnú zmluvu, ale len o pokračovanie prakticky identických zmlúv, ktoré boli uzatvárané od začiatku fungovania NDS. Bolo to práve počas druhej Dzurindovej vlády, keď tieto zmluvy uzreli svetlo sveta," reagoval pre TASR hovorca rezortu Martin Kóňa. Je podľa neho otázne, prečo šéfovi výboru Miroslavovi Beblavému (SDKÚ-DS) tieto zmluvy neprekážali a neriešil ich počas vlády Mikuláša Dzurindu alebo Ivety Radičovej.

Poistné zmluvy podľa Kóňu nechránia len manažérov, ale aj samotné štátne firmy. Pripomenul, že poistné krytie je uzatvorené na 70 miliónov eur, a v prípade, ak by sa čokoľvek stalo, štát by mohol od chybujúcich manažérov vymáhať náhradu škody iba do výšky ich majetku. "Otázne je, ako pán Beblavý chce postihnúť všetky bývalé manažmenty NDS, ktoré postupovali rovnako ako súčasní členovia vedenia. Keďže súčasný manažment prevzal zmluvu ako zaužívaný štandard, ktorý na NDS dlhé roky fungoval, minister Ján Počiatek určite neuvažuje o personálnych postihoch," uzavrel.

Pokutu môže zaplatiť poistka
Beblavý pripustil, že pokutu možno vedenie NDS zaplatí z poistky. Závisieť to bude od poisťovne. "Uvidíme, či im to uhradí. Ale v každom prípade pokutu budú musieť zaplatiť, ak nevyhrajú na Ústavnom súde," poznamenal Beblavý.

Pokiaľ ide o iné štátne firmy, je na nich, či takéto zmluvy uzavrú. Beblavý dúfa, že sa tak nestane a pokiaľ áno, tak že to vyriešia podobne ako Vodohospodárska výstavba. "Teda, že tú časť, ktorá sa týka osobne manažérov, si manažéri zaplatia z vlastných platov. V takom prípade je to v súlade so zákonom a nebudeme ich pokutovať," povedal Beblavý.

Poistnú zmluvu uzavrela NDS, a. s., s Allianz – Slovenskou poisťovňou. NDS má za tri roky stáť takmer milión eur. Poistné má kryť škody vo výške 70 miliónov eur. Platiť má nielen samotné škody, ale aj náklady na obhajobu, súdne trovy, mimosúdne vyrovnania či náklady na styk s verejnosťou a zachovanie dobrého mena.

Podľa Beblavého poistka znamená to, že ak by niektorý z riadiacich pracovníkov NDS bol odsúdený na náhradu škody za nedbanlivosť, tak z tohto poistenia bude uhradené "to, čo by mal zaplatiť on". Týkať sa to môže podľa Beblavého napríklad aj pádu mosta pri Kurimanoch, ale aj rôznych tendrov vrátane mýtneho. Beblavý upozornil, že zmluva kryje len neúmyselné činy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:19