StoryEditor

Štát odpustí rodinám milióny eur

16.12.2013, 23:01
Ľudia s malými deťmi ušetria v budúcom roku na daniach najviac. Bez ohľadu na to, koľko zarobia.

Rodina má dvojročné dieťa. Žena je doma na rodičovskej dovolenke, muž pracuje a mesačne zarába v hrubom 1500 eur. A štát mu ako pracujúcemu rodičovi každý mesiac odpúšťa časť dane. Výsledok – mesačne dostáva v čistom 1194 eur. Ak by bol slobodný, na účet by mu chodilo takmer o 83 eur menej.

Tak práve toto je tá skupina ľudí, ktorej štát v budúcom roku odpustí spomedzi všetkých najviac daní. Dokopy rodiny s deťmi na úľavách, konkrétne na daňovom bonuse a odpočítateľnej položke na manželku, ušetria necelých 330 miliónov eur.

Ide o správny krok, rodiny s deťmi sú jednou z tých najzraniteľnejších skupín – konštatuje predstaviteľka Únie materských centier Soňa Holíková.

Na druhej strane však pri podpore rodiny vidia odborníci najväčší priestor v adresnosti. V preklade, pri nasmerovaní úľav len tým ľuďom, ktorí to skutočne potrebujú. Ako príklad uvádza analytik INESS Radovan Ďurana daňový bonus. „Ide o vyše 21-eurovú úľavu, ktorú si rodičia môžu odpočítať každý mesiac zo zaplatených daní.“ Uplatniť si ho podľa neho síce môžu len pracujúci rodičia, avšak dostávajú ho tak ministri, ako aj nízkokvalifikované šičky s minimálnou mzdou. Ak by sa vláda rozhodla ľuďom s nadštandardnými príjmami pomoc škrtnúť, mohla by buď ušetriť štátna kasa alebo by peniaze zostali na väčšiu podporu rodín s nízkym príjmom.

Rodiny, ako víťaz zo všetkých skupín, však získali aj ďalšie, tentoraz však neslávne prvenstvo. Ich podporu štát zosekal najviac. A to o viac ako osem miliónov eur. Dôvodom poklesu sú zmeny v daňovom bonuse a nezdaniteľnej položke na manželku, ktoré presadil kabinet Roberta Fica (Smer-SD) už od začiatku tohto roka a podpíšu sa na výslednej podpore aj v roku 2014. Napríklad nárok na odpočítateľnú položku na manželku má len rodina s dieťaťom mladším ako tri roky. Do vlaňajška pritom žiadne vekové obmedzenie neexistovalo.

Okrem toho vláda presadila aj zmeny pri daňovom bonuse na dieťa. Po novom totiž už na tento príspevok nemá nárok rodič s pasívnymi príjmami. To znamená, napríklad z prenájmu nehnuteľností.

Neustále zmeny v príspevkoch a daňovom systéme sa odborníkom nepozdávajú. Podľa analytika Next Finance Jiřího Cihlářa by bez permanentných úprav pravidiel pomohla vláda celej ekonomike. „Je to beh na dlhú trať, ale stabilnejšia a silnejšia ekonomika by nakoniec vytvorila lepšie podmienky pre rodiny s deťmi,“ dodáva Cihlář.

Posledné veľké diskusie v súvislosti so zmenami v príspevkoch pre rodiny pritom boli aj tento rok v lete. Kažimír totiž pri zostavovaní rozpočtu uvažoval aj nad škrtmi v dávkach. Tie štát ročne stoja približne miliardu eur. Vláda chcela obmedziť poskytovanie dávok pre bohatšie rodiny. Problémom však bolo, že nevedeli určiť, aké to sú. Nakoniec teda od zámeru ustúpila. „Kým nefunguje Unitas (program zjednotenia výberu daní, cla a poistných odvodov), ktorý ukáže príjmy rodiny v reálnom čase, tak by sa dávky nemali škrtať plošne,“ tvrdí prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Otázka dňa: Štát dá na rodiny milióny eur cez rôzne daňové úľavy a dotácie. Aké dávky by ste chceli?

Ako štát odpúšťa dane

Pracujúci manžel, dvojročné dieťa a matka na rodičovskej dovolenke.

Muž má hrubý príjem 1500 eur.

Môže si uplatniť odpočítateľnú položku na manželku aj daňový bonus

Čistá mzda muža1194 eur

Zaplatí o 83 eur menej

Slobodný muž bez detí

Muž má hrubý príjem 1500 eur.

Nemôže si uplatniť odpočítateľnú položku na manželku aj daňový bonus

Čistá mzda muža je1112 eur

01 - Modified: 2005-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zamestnanci EdF chcú opäť štrajkovať
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:46