StoryEditor

Putin ustúpil. Slovákom zaistil lepší biznis

02.12.2014, 23:00
Rusko nepostaví plynovod South Stream. Poteší tak slovenský Eustream.

Biznis s plynom majú Slováci nateraz istý. Náš pološtátny prepravca plynu Eustream bude i naďalej môcť zarábať na preprave plynu z Ukrajiny cez naše územie do západnej Európy. Rusko totiž ustúpilo od svojich plánov vybudovať nový plynovod South Stream. Ten mal už od budúceho roka dodávať plyn do západnej Európy, pričom by sa vyhol práve nášmu východnému susedovi. To by v praxi znamenalo, že by náš plynovod prišiel o svoj lukratívny biznis. „Je veľká šanca, že aj do budúcnosti sa zachová silné postavenie Slovenska, ako dôležitej stredoeurópskej križovatky na dopravu plynu,“ konštatoval poradca Eustreamu Gabriel Beer.

Megaprojekt krachol

Ruský prezident Vladimir Putin napokon ustúpil od megaprojektu za 40 miliárd dolárov. Dôvodom zrušenia má byť podľa šéfa Kremľa postoj Európskej únie. Faktom je, že Brusel po vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu prestal podporovať nový plynovod, ktorý mal pôvodne zabezpečiť väčšiu energetickú bezpečnosť Európskej únie. Napriek tomu Moskva pokračovala v rokovaniach aj s partnermi v západnej Európe, napríklad s Rakúskom, kde malo potrubie končiť.

Problém však nastal v Bulharsku, cez ktorého územie mala časť plynovodu prechádzať. To po tlaku z Bruselu zastavilo práce na projekte.


Čítajte aj: Stop pre South Stream je dobrou správou pre Eustream


Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič na druhej strane tvrdí, že únia chce len to, aby bol plynovod v súlade s európskymi pravidlami „Ďalšie stretnutie bolo naplánované na 9. decembra. Bude sa konať bez ohľadu na oznámenia zo strany Ruska o zastavení projektu,“ vyhlásil Šefčovič.

Pre Slovensko je však súčasná situácia dobrá. Ako povedal energetický expert Karel Hirman, tak sa udrží preprava ruského plynu v tranzitnom koridore Ukrajina – Slovensko smerom na európske trhy. Podobný názor má aj analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida. „Vybudovanie South Streamu zásadným spôsobom ohrozovalo podnikanie Eustreamu, ktorého prepravné kapacity by v budúcnosti nemuseli byť využité. Z tohto pohľadu je správa o zastavení tohto megaprojektu dobrou správou pre Eustream a jeho akcionárov,“ povedal energetický analytik.

Za dobrú správu to považuje aj premiér Robert Fico. Ten však zároveň včera varoval pred zhoršujúcim sa konfliktom na Ukrajine, ktorý by mohol ohroziť aj tranzit cez územie nášho východného suseda na Slovensko.

Nový projekt

Eustream sa však ešte pred oznámením o zastavení South Streamu začal pripravovať na nový biznis. Len minulý týždeň predstavil šéf pološtátnej firmy Tomáš Mareček koncept nového plynovodu – Eastring. Ten by začínal vo Veľkých Kapušanoch a na východe Rumunska by ústil do existujúceho moldavsko-rumunského plynovodu, ktorý zásobuje práve plynom Bulharsko. „Zrušením South Streamu je splnená prvá podmienka na to, aby o rozšírení plynovodu bol dôvod hovoriť. Či však bude naplnená, je veľkou otázkou,“ povedal energetický analytik J&T Banky Michal Šnobr.

Náklady na celý projekt odhadujú na 750 miliónov eur, čo je asi 20-krát menej ako mal stáť South Stream. Tento plynovod by sa nemusel stavať pod morom. Podľa Marečka je životaschopný aj bez eurofondov.

01 - Modified: 2007-01-14 10:42:50 - Feat.: 0 - Title: Pepek námorník
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 04 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov 05 - Modified: 2024-03-21 13:24:16 - Feat.: - Title: Viac ako dve tretiny emisií pochádzali v roku 2022 z priemyslu a energetiky, najviac zo zemného plynu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:12