StoryEditor

Potrebujeme nové zdroje plynu, zhodujú sa odborníci. V hre je aj Irak a Irán

31.05.2014, 15:29
Autor:
tasr, stltasr, stl
Slovenské zásobníky plynu by v prípade energetickej krízy neboli dostatočné varuje energetický analytik.

Podzemné zásobníky plynu neslúžia na to, aby vykryli spotrebu plynu v prípade, ak nepriteká od dodávateľa vôbec. Historicky slúžili vždy na to, aby sa vykryl špičkový odber plynu v zime, keď je jeho prítok cez obmedzenú sústavu plynovodu nižší ako odber a spotreba plynu u odberateľov. Uviedol to dnes analytik v oblasti energetiky Karol Hirman v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy v súvislosti s rusko-ukrajinskou krízou a hrozbou prerušenia dodávok plynu z Ruska do EÚ.

Pomer medzi letným a zimným odberom plynu je podľa jeho slov približne v pomere jedna ku siedmym alebo jedna ku šiestim, v závislosti od vonkajšej teploty. "Premisa toho, že koľko máme plynu v zásobníkoch a koľko s ním vydržíme, ak by plyn netiekol, je podľa môjho názoru za danej situácie v zásade chybná a bola chybná aj v januári 2009," upozornil.

Za veľmi nešťastnú označil argumentáciu a upokojovanie sa stavom naplnených zásobníkov, pretože Slovensko teraz v lete musí plyn do zásobníkov natláčať, aby bol k dispozícii v zimnom období. "Ak by sme ho teraz nenatláčali, respektíve by sme ho čerpali, máme 100-% istotu, že na jeseň budú zásobníky poloprázdne a nebudeme mať dostatok plynu v zime. Jediným riešením na takéto situácie, či u plynu, ropy alebo jadrového paliva nie je objem zásob, ale diverzifikácia," zdôraznil Hirman.

S názorom o potrebe diverzifikácie zdrojov a prepravných ciest sa stotožnil aj expert na oblasť energetiky Jozef Badida. "Riešením iného zdroja pre strednú Európu v prípade plynu, ako je ruský Gazprom, by mohol byť kaspický plyn, prípadne plyn z nálezísk v Iráne a Iraku," priblížil v diskusii.

Rusi si v konflikte s Ukrajinou podľa Badidu riešia svoje problémy. "Rusi majú neustále problém prepravovať plyn k svojim zákazníkom ukrajinskou trasou. Každé tri roky sa tu totiž u nich opakuje problém, čo sa týka cien plynu. Z ich pohľadu je plynovod South Stream nejaké riešenie, nie je to však riešenie našich problémov," podčiarkol.

"My sa musíme zjednotiť a hľadať iné možnosti – iné zdroje, iných dodávateľov alebo bridlicový plyn. U bridlicového plynu však bohužiaľ komerčná ťažba nebola preukázaná. Najbližšie sú k nej vo Veľkej Británii a v Poľsku. Veľké ložiská bridlicového plynu sú aj na Ukrajine. Ťažba bridlicového plynu je však na takej úrovni, že nedokáže ruský plyn dopĺňať, nieto ho nahradiť," upozornil Badida.

01 - Modified: 2006-06-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kremeľ okliešti práva zahraničných firiem
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 05 - Modified: 2024-03-25 13:59:43 - Feat.: - Title: Rada Európskej únie odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:13