StoryEditor

Slovensko môže prísť o stovky miliónov

11.06.2015, 00:00
Maďarsko môže radikálne znížiť príjmy Slovenska za tranzit plynu.

Slovensko môže prísť o stovky miliónov eur z prepravy plynu. A to v prípade, že Maďari namiesto plynovodu Eastring uprednostnia konkurenčný projekt Tesla. Kým cez Eastring, za ktorým stojí naša pološtátna tranzitná spoločnosť Eustream, by sa plyn prepravoval aj cez naše územie, Tesla by Slovensko úplne obišla. Aj preto sa do projektu aktívne zapojil premiér Robert Fico. „Ak vyschnú príjmy Eustreamu, vyschnú aj Slovensku,“ vyhlásil Jozef Badida, analytik portálu Energie pre Vás.

Faktom je, že objem plynu, ktorý pretečie Slovenskom, je naozaj vysoký. „Rusko v súčasnosti posiela približne polovicu všetkých dodávok práve cez Ukrajinu a naše územie ďalej na Západ,“ povedala redaktorka pre energetiku portálu EurActiv. sk Martina Dupáková.

Nové možnosti prepravy plynu sa hľadajú aj z preto, lebo Rusi už nechcú po roku 2020 posielať svoj plyn cez územie Ukrajiny. O plynovode Eastring hovoril Fico tiež na nedávnej návšteve v Moskve. Energoprojekt by mal Slovensko napojiť cez Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko na plyn, ktorý Rusi plánujú doviesť do Turecka cez Čierne more.

 

Plynovod nie je istý

Pre Eustream, kde štát má 51-percentný podiel a zvyšok aj s manažérskou kontrolou patrí Energetickému a průmyslovému holdingu, má plynovod strategický význam nielen z pohľadu Slovenska. „Projekt nerieši situáciu len na Slovensku, ale aj v ostatných európskych krajinách. Rozdelenie trás a zdrojov posilní energetickú bezpečnosť krajín, cez ktoré plynovod povedie,“ povedal hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Ako sme už spomínali, na vybudovaní plynovodu Eastring má silný záujem aj Fico. Bavil sa o ňom aj na nedávnej návšteve Moskvy s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. „Cez Ukrajinu prestane v januári 2020 tiecť ruský plyn a každá slovenská vláda musí zabezpečiť, aby žiadna rúra nezostala po tomto termíne suchá,“ vyjadril sa Fico pre novinárov počas návštevy Ruska.

Plynovod by totiž Slovensku zaistil aj do budúcnosti stabilnú pozíciu tranzitnej krajiny a predišiel by hroziacemu výpadku príjmov. „Ak vyschnú príjmy Eustreamu, vyschnú aj Slovensku,“ skonštatoval Badida. Maďari si zatiaľ ponechali otvorené obe možnosti a v súčasnosti sa oficiálne nepriklonili ani k jednej z alternatív. „Rozhodovanie bude zrejme aj o geopolitike a ekonomike,“ zamyslel sa analytik Badida. Keďže plynovod Tesla by viedol cez celé územie Maďarska priamo do Rakúska, maďarská strana by sa mohla prikloniť i k tejto alternatíve. „V prípade plynovodu Tesla by mohlo ísť aj o výstavbu novej infraštruktúry, čo znamená prácu pre ľudí,“ odhaduje pozície Maďarska Dupáková. Podľa Jozefa Badidu budú mať konečné slovo Rusi:„Záleží na tom, cez ktorý plynovod si Rusi predplatia dodávky svojho plynu. Tam potom dajú peniaze, z ktorých by sa mohla financovať aj výstavba.“

Slovensko bude platiť za plynovod

Keďže stále prebiehajú rokovania o konečnej trase, uzavreté nie je ani financovanie. „Financovanie by primárne mali zaistiť prevádzkovatelia jednotlivých prepravných sústav, cez ktoré povedie trasa plynovodu. Nie je vylúčená účasť veľkých západných plynárenských spoločností, s ktorými momentálne vedie Eustream rokovania. Ďalším zdrojom financovania by mohli byť dotácie Európskej komisie a tiež zdroje Európskej investičnej banky,“ vyratúva Chuguryan možné zdroje. Hovorca zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik povedal, že zatiaľ neevidujú podobné žiadosti. Isté je zatiaľ iba to, že slovenskí daňovníci by za výstavbu plynovodu nemali zaplatiť ani cent. „Prípadná výstavba bude financovaná zo zdrojov spoločnosti Eustream. Slovenská republika sa na projekte nebude finančne podieľať,“ ubezpečila hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

01 - Modified: 2007-06-22 05:40:11 - Feat.: 0 - Title: Nič, len obohratá platňa
01 - Modified: 2024-04-23 11:37:33 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 05 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:24