StoryEditor

Philip Morris ide proti prúdu. Vyvíja zdravšie cigarety, ale klasické

03.10.2013, 20:17
Najväčšia tabaková spoločnosť na svete Philip Morris váha vstupom na trh e-cigariet, chce ísť vlastnou cestou.

Tržby z elektronických cigariet tento rok prvýkrát v USA dosiahnu miliardu dolárov. Aj keď tvorí zatiaľ iba percento trhu tabakových výrobkov, rastie trh e-cigariet medziročne zhruba o dvojnásobok.

Analytici newyorskej Wells Fargo Securities predpovedajú, že do roku 2017 predaje prekročia 10 miliárd dolárov. Vlna obľuby elektronických cigariet je zrejmá aj u nás, kde ich ľudia fajčia často aj tam, kde je fajčenie zakázané - napríklad v práci.

Originálna cesta

Najväčšia tabaková spoločnosť na svete Philip Morris, ktorá vyrába napríklad cigarety značiek Marlboro alebo L&M, pritom so vstupom na trh e-cigariet váha a chce ísť vlastnou, originálnou cestou.

"Spoločnosť Philip Morris nie je aktívna v segmente elektronických cigariet, ani v Českej republike ani inde na svete," potvrdzuje Martin Hlaváček, riaditeľ vonkajších vzťahov Philip Morris ČR.

"Zameriavame sa na vývoj tabakových výrobkov, u ktorých je vedecky podložené, že znižujú riziko chorôb spôsobených fajčením a ktoré sú prijateľné pre dospelých fajčiarov ako alternatíva k tradičným cigaretám. Náš vývoj týchto výrobkov sa zameriava na dosiahnutie tohto cieľa buď pomocou zahrievania tabaku, alebo pomocou iných inovatívnych prístupov . V súčasnosti vývoj týchto výrobkov stále prebieha, naším zámerom je predviesť tento nový výrobok do roku 2017," spresnil pre IHNED.cz Hlaváček.

Matka verí elektronike

Materská spoločnosť Philip Morris - Altria Group pritom v USA svoju prvú elektronickú cigaretu predstavila tento rok v lete. Podľa niektorých recenzií sa jej ale priekopnícka e-cigareta nazvaná Mark Ten príliš nepodarila.

Altria vyčlenila tabakovú divíziu Philip Morris International pred piatimi rokmi. Nekonkurujú si - Altria predáva cigarety rovnakých značiek v USA, PMI mimo územia USA.

Odlišná politika oboch firiem je preto prekvapivá. "Za niekoľko rokov môže byť situácia iná. Ale dnes si nemyslím, že sa tomu produktu vedie dobre, čo sa týka chuti," povedal nedávno na tému elektronických cigariet pri konferenčnom hovore k výsledkom finančný riaditeľ Philip Morris Jacek Olczak.

"Výrobok nemá moc blízko k tradičnej cigarete a myslím , že zákazníci by chceli aspoň niečo podobné . V súčasnosti je ten fenomén podľa mňa viac než čo iného záležitosť ceny,"  dodal Olczak.

Taktika gigantu

Čo si o postupe Philip Morris myslia odborníci? Nerobí firma chybu, keď necháva tak rýchlo rastúci segment? "Podľa môjho názoru Philip Morris usúdil, že by im to mohlo kanibalizovat ich vlastný biznis," hovorí analytik Komerčnej banky Josef Nemý, ktorý tabakový priemysel sleduje.

"Firma pravdepodobne dospela k názoru, že v súčasnej dobe by jej prínos z predaja elektronických cigariet neprevýšil náklady, teda, že zisk z tohto dodatočného predaja by mohol byť nižší ako pokles ziskov spôsobený prípadným poklesom predajov klasických cigariet, ak by fajčiari vo väčšom množstve prešli k tým elektronickým," odhaduje analytik.

"Samozrejme, ak by podiel elektronických cigariet ďalej silno rástol a trh sa výrazne zväčšil, môže sa PM dostať do bodu, kedy sa mu vyplatí zaradiť e-cigarety aj do svojho portfólia. Skôr si myslím, že sa bude snažiť vyvíjať práve tie nové, "zdravšie" cigarety z tabaku, pretože v tej oblasti by mohol nájsť viac synergií so svojou súčasnou výrobou než pri výrobe e-cigariet," dodáva Nemý.

E-cigarety patria Číne

Firme Philip Morris International klesol v roku 2012 objem dodávok o 4 percentá a zisk oproti predchádzajúcemu roku o 8 percent.

Väčšina elektronických cigariet sa vyrába v Číne, kde ich pred desiatimi rokmi vymyslel lekárnik Hon Lik. Spojené štáty zažívajú v posledných rokoch nástup nových značiek ako Logic, Njoy and Vapor.

Úrady sa medzitým snažia zistiť, či sú elektronické cigarety zdravšie ako tie klasické, alebo tomu je naopak. Zariadenie funguje tak, že batériou ohrievaná trubička zahrieva tekutý nikotínový roztok a uvoľňuje tak dym, bez toho aby dochádzalo k spaľovaniu.

V niektorých amerických štátoch teraz narýchlo prijímajú zákony, ktoré zakazujú predaj e-cigariet mladistvým. V Kalifornii podliehajú od mája rovnakým pravidlám ako bežné cigarety.

Fajčenie elektronických cigariet je zakázané napríklad v kaviarňach Starbucks alebo na palube lietadiel amerických aeroliniek.

01 - Modified: 2005-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Internet spútal ďalší zákaz
01 - Modified: 2024-04-19 12:23:26 - Feat.: - Title: Herečka Jiřina Bohdalová sekla s celoživotným zlozvykom. Na staré kolená mení pravidlá 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 04 - Modified: 2024-03-21 10:30:00 - Feat.: - Title: Táto európska krajina už čoskoro definitívne zakáže fajčenie. Stopku dostanú bežné cigarety aj vapovanie 05 - Modified: 2024-03-08 13:50:30 - Feat.: - Title: Revolučná novinka Ploom X pre jedinečné ženy so štýlom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:55