StoryEditor

Poliaci nechcú u nás platiť za svojich špekulantov plné odvody

06.05.2014, 00:00
Zdravotné odvody

Slovensko pripravili o nemalé peniaze, no ich materská krajina za nich stále odmieta uhradiť náklady. Poľská inštitúcia Narodowy Fundusz Zdrowia informovala naše úrady, že zdravotným poisťovniam nepreplatí náklady za takmer 54-tisíc eur, ktoré vydali na starostlivosť o poľských občanov.

Tí boli cez schránkové firmy prihlásení na Slovensku do systému sociálneho poistenia, čím im vznikol aj nárok poistiť sa v niektorej zo slovenských zdravotných poisťovní. Keďže často pracujú len na čiastočné úväzky, na zdravotných odvodoch zaplatia len pár centov. Zdravotnú starostlivosť však dostávajú v plnej výške.

Poľské inštitúcie si stále problém prehadzujú medzi sebou. Narodowy Fundusz Zdrowia slovenské úrady naposledy odkázal na poľskú inštitúciu sociálneho zabezpečenia – Zaklad ubezpieczen spolecznych. „Kým ten nepotvrdí, že poľskí občania a ich rodinní príslušníci nemali podliehať slovenskej legislatíve, ale poľskej, Narodowy Fundusz Zdrowia zatiaľ neuhradí našim zdravotným poisťovniam žiadne nároky spätne,“ dodáva Soňa Valašíková, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý vyjednával s Poliakmi.

Kontroly Sociálnej poisťovne

Ďalšie rokovania preberali ministerstvá zdravotníctva a práce a Sociálna poisťovňa. Práve tá bola kritizovaná, že poľských špekulantov vpúšťa do systému. Hovorca poisťovne Peter Višváder pre HN povedal, že vlani s Národným inšpektorátom práce vo vybranej skupine zamestnávateľov vykonali sériu kontrol. V niektorých prípadoch sa preukázalo, že poľskí zamestnanci reálne nevykonávajú na Slovensku žiadnu prácu. „Sociálna poisťovňa o tom informovala listom zo dňa 26. júla 2013 Zaklad ubezpieczen spolecznych. Tá tieto skutočnosti akceptovala,“ dodáva Višváder s tým, že odvtedy s poľskými úradmi nerokovali.

Prevencia

Rezort Zuzany Zvolenskej HN odkázal na ministerstvo práce. To sa k rokovaniam o refundácii nákladov nevyjadrilo. Hovorca Michal Stuška iba pripomenul novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej zahraniční živnostníci po novom musia ohlasovať Sociálnej poisťovni príjem, ktorý dosahujú v cudzine. Na základe toho môžu poisťovne presnejšie zistiť vymeriavací základ a stanoviť poistné.

Preventívne opatrenia prijali aj poisťovne. Dôvera napríklad upozorňuje Sociálnu poisťovňu, ak eviduje podozrivého poistníka a overuje si v nej, či nejde o zamestnanca schránkovej firmy. Union kontroluje, či majú Poliaci otvorenú živnosť cez register živnostníkov v Poľsku. Ak majú aktívnu živnosť, pracovné pomery v predložených pracovných zmluvách sa vyhodnotia ako tzv. marginálne činnosti a poistný vzťah na Slovensku im potom nevzniká.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:29