StoryEditor

Spätný tok môže byť historický prelom

10.04.2014, 23:58
Autor:
pejpej
Analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida pre HN:

Západ nás tlačí do toho, aby sme na Ukrajinu dodávali plyn reverzným tokom. Nehrozí tak, že si pohneváme Rusov a budeme čeliť sankciám?

Každá spoločnosť za normálnych okolností hľadá ďalšie spôsoby, ako zvýšiť svoj zisk. Z tohto hľadiska by mali byť dodávky na Ukrajinu v smere zo Slovenska prínosom aj pre nášho operátora plynovodov. No reverzný tok sa môže stať historickým prelomom v plynárenstve, s potenciálom oslabiť pozíciu monopolného dodávateľa a to sa Rusom naozaj nemôže páčiť.

Podľa aktuálnych odhadov by sme časom dokázali dopraviť na východ len tretinu z množstva plynu, ktoré dnes dovážajú Ukrajinci z Ruska. Pomôže to Ukrajine vyriešiť problémy?

Z hľadiska Ukrajiny je každá forma diverzifikácie, či už zdroja, alebo trasy, posunom vpred. Škoda, že takto nezmýšľali počas celého obdobia svojej nezávislosti. Ani my sme na krízu v roku 2009 neboli pripravení a iba pod tlakom okolností sme sprevádzkovali reverzný tok v smere na Českú republiku a Rakúsko.

Je reálne, aby Ukrajina v budúcnosti bola energeticky nezávislá od Ruska?

V blízkej budúcnosti to možné nie je. Dnes Ukrajina ťažbou konvenčného plynu pokrýva vyše 30 percent svojej spotreby, toto číslo by sa malo zvýšiť, ak dokáže využiť potenciál bridlicového plynu nachádzajúceho sa v západnej časti krajiny.

A čo my?

Slovensko sa môže len ťažko odstrihnúť od ruských dodávok ropy a plynu. Ak pri plyne máme aspoň diverzifikované trasy, pri rope by bola riešením úplná rekonštrukcia a zvýšenie kapacity ropovodu Adria. Postupne sa bude globalizovať aj plynárenský trh a aj my budeme mať viac nákupných možností.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:48