StoryEditor

Razia môže skomplikovať predaj elektrární

25.07.2014, 00:00
Autor:
pejpej
Akcionár v Slovenských elektrárňach, spoločnosť Enel, má problém. Situáciu mu značne komplikuje policajná razia.

Taliansky akcionár v Slovenských elektrárňach, spoločnosť Enel, má problém. Chce sa zbaviť podielu v Slovenských elektrárňach, no vôbec to nebude mať jednoduché. Situáciu mu značne komplikuje policajná razia, ktorá sa v podniku začala v pondelok a pokračovala aj včera. Odborníci sa zhodujú na tom, že vyšetrovanie vrhá zlé svetlo na podnik. „Pokiaľ nebude proces ukončený, k predaju zrejme nedôjde,“ upozornil analytik spoločnosti RedBaenk Luděk Plíšek.

Taliani sa potrebujú zbaviť dlhov

Enel si pritom v posledných týždňoch dal záležať na tom, aby sa správa o jeho možnom odchode zo Slovenska čo najviac rozšírila. Taliansky koncern totiž potrebuje znížiť svoj dlh z približne 40 miliárd na 36 miliárd eur.

Práve predaj 66-percentného podielu v slovenskej firme by mohol riešiť jeho situáciu, keď mu pre vysoký dlh hrozí, že ratingové agentúry zhoršia hodnotenie talianskej skupiny. To by znamenalo, že si Enel bude požičiavať za ešte vyššie úroky, čo by prehĺbilo jeho problémy. Predaj by mohol Enelu znížiť dlh podľa informácií HN až do päť miliárd eur.

Ak by na Slovensku ostal, dá sa očakávať, že jeho dlh bude ešte rásť. Firma totiž potrebuje investovať do dostavby jadrových blokov Mochovciach. Ešte stále nie je jasné, koľko bude celý projekt stáť. A je veľmi pravdepodobné, že rozpočet sa podstatne zvýši zo súčasnej sumy 3,8 miliardy eur. A so zvýšením vzrastie aj potreba ďalších pôžičiek.Viac svetla do stavu dostavby by mala priniesť byť analýza. Slovenské elektrárne ju už poskytli aj štátnemu akcionárovi, no ministerstvo hospodárstva sa k téme zatiaľ nechce vyjadrovať, pokiaľ dokument dôsledne nepreštuduje.

Zlá reklama

Jedným z najhorúcejších kandidátov na kúpu akcií od Enelu je český koncern ČEZ. Na otázky HN, či Slovenské elektrárne sú pre Čechov atraktívne aj napriek policajnému vyšetrovaniu, včera odpovede neposlal. Ako však upozorňuje analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida, súčasná situácia môže odradiť niektorých investorov.

A to aj napriek tomu, že policajti podľa hovorkyne elektrární Janky Burdovej neskúmajú pôsobenie Talianov v podniku. „Vyšetrovanie je zamerané na skutočnosti, ktoré sa udiali v období pred dokončením akvizície Slovenských elektrární, t. j. v apríli 2006.“

Enel sa nenachádza v zložitej situácii len na Slovensku. Chce predať tiež svoj podiel v energetickej spoločnosti v Rumunsku. Aj tu sa dostal do konfliktu so štátom. Problém mal byť ten, že Taliani neplnili záväzky vyplývajúce z privatizačnej zmluvy. Podľa dohody so štátom mali investovať do obnovy elektrizačnej sústavy. Rumunská vláda však nebola spokojná s plnením záväzkov. Spor je momentálne na arbitrážnom súde.

01 - Modified: 2006-08-21 03:41:02 - Feat.: 0 - Title: Komentár HN: Dvojradové dejiny
01 - Modified: 2024-04-12 19:14:12 - Feat.: - Title: "Dodáme iba 20 percent". Rusko vyradilo z prevádzky takmer všetky ukrajinské tepelné elektrárne 02 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 03 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 04 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 05 - Modified: 2024-04-05 06:09:52 - Feat.: - Title: Ukrajina potrebuje stovky malých elektrární, povedal šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:49