StoryEditor

Fico chce znížiť odvody pre najmenej zarábajúcich

21.08.2013, 10:28
Autor:
TASRTASRmkumku
+ANKETA | Zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi príjmami má mať okamžitý vplyv na tvorbu miest.

Vláda Roberta Fica pripravuje zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi príjmami, od ktorého si sľubuje okamžitý pozitívny efekt na tvorbu pracovných miezd na Slovensku. Podľa premiéra by sa čoskoro mala zvýšiť aj minimálna mzda. "Je tu návrh, ktorý prišiel od ministra práce, ktorý hovorí o 2,5- percentnom navyšovaní minimálnej mzdy," povedal dnes na rokovaní Rady predsedov odborových zväzov Robert Fico.

Ako dodal, je ešte potrebné "zmerať" dopad zvýšenia minimálnej mzdy pre slovenských zamestnancov na ekonomiku, pričom by sa v tejto veci mal angažovať najmä rezort financií. "Nie je možné, aby ten, kto robí, bol pod hranicou chudoby. Urobím naozaj všetko pre to, aby to bolo viac ako 2,5 percenta," vyhlásil premiér.

"Keďže sa dozvedáme dobré správy o ukončení recesie v Európe a cítime záchvevy opätovného rastu ekonomiky, chceme zvýšiť apetít zamestnávateľom na zamestnávanie práve tohto typu ľudí," povedal šéf rezortu financií Peter Kažimír.

Podľa ministra práce Jána Richtera to nie je jednorazové riešenie. "Máme záujem, aby sa vytvorili dlhodobo udržateľné nové pracovné miesta."

V súvislosti so znížením odvodov pre ľudí s nízkymi príjmami Fico upozornil, že k politickému rozhodnutiu došlo len nedávno, a to v utorok. Samotný návrh bude predložený na rokovanie vlády v septembri, pričom bude v tejto veci potrebné zvolať aj Radu solidarity a rozvoja SR. "Všetko treba zvážiť," podotkol premiér. 

 

Premiér so svojimi ministrami konečne vzali na vedomie odporúčanie Európskej komisie. Tá nám už pred pár mesiacmi odporúčala plošné zníženie odvodov pre nízkopríjmové skupiny. Richter to však vtedy odmietol. Odvody plánoval od nového roka odpúšťať len ľuďom, ktorí sú bez práce dlhšie ako rok.

Ku komisii sa však minulý týždeň pridal vo svojich odporúčaniach aj menový fond. "Keď to fiškálny priestor dovolí, mohlo by zníženie odvodového zaťaženia podporiť prijímanie nových zamestnancov, a to najmä tých s nízkymi príjmami," napísal vo svojej správe.

Ku zníženiu odvodov vyzývajú vládu dlhodobo aj odborníci. V cudzine to pritom nie je nič neobvyklé. Napríklad v Nemecku ušetria podniky, ktoré zamestnávajú ľudí s nízkymi príjmami. V rámci takzvaných miniprác neplatia odvody do Sociálnej poisťovne. A to až do príjmu 450 eur mesačne. Keď sa príjem zamestnanca zvyšuje, stúpa aj zaplatená časť odvodov. Plnú sumu platí podnik pri plate 850 eur mesačne. „U nás by tie hranice, samozrejme, mali byť nižšie, keďže zarábame menej,“ tvrdí analytik INEKO Peter Goliaš.

ANKETAMala by ísť vláda cestou znižovania odvodov pre najmenej zarábajúcich? nie 68 (17%) áno 328 (83%) Hlasovalo 396 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2024-05-10 12:10:37 - Feat.: - Title: Za minimálnu mzdu tejto európskej krajiny by si u nás žil ako kráľ. Slovensko sa na západné štáty nechytá 02 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 03 - Modified: 2024-04-18 09:48:29 - Feat.: - Title: Minimálna mzda u nás o tri roky takmer tisíc eur? Rásť budú aj príplatky (+ tabuľka) 04 - Modified: 2024-03-31 08:46:41 - Feat.: - Title: Nie sú to len tínedžeri. Kalifornia zvyšuje minimálnu mzdu pre pracovníkov rýchleho občerstvenia 05 - Modified: 2024-03-27 14:46:39 - Feat.: - Title: Prečo bude tisíceurová minimálka problém
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 05:40