StoryEditor

Tatry ho nechceli, Liptov Mini Slovensko víta

29.12.2015, 23:00
Park miniatúrnych modelov Mini Slovensko mal pôvodne vyrásť vo Vysokých Tatrách.

Dá sa za hodinu spoznať Slovensko? Odpoveď ponúkne unikátny park minimodelov kostolov, zvoníc, radníc, hradov či zámkov, ktorý postaví košické občianske združenie Mini Slovensko – areál slovenských kultúrnych pamiatok. Vo svete ide o originálnu atrakciu, ktorá láka desaťtisíce turistov ročne do Holandska, Švajčiarska, Belgicka či ďalších krajín.

Liptov vs. Vysoké Tatry

Pre slovenskú verziu atrakcie sa dlho hľadala vhodná lokalita. Košičania si vyberali medzi Betliarom, Starou Ľubovňou, Tatranskou Lomnicou či Liptovským Jánom. Vo finálovom mikrosúboji medzi Vysokými Tatrami a Liptovom mali napokon prevahu Liptáci. „Hľadali sme turisticky navštevovanú lokalitu, kde sú ľudia naladení na kultúru. Tatry patria k prvej voľbe na Slovensku. Časť pozemku v Tatranskej Lomnici, o ktorý sme mali záujem, už bol prenajatý v obchodnej verenej súťaži a jeho ďalší prenájom nebol možný,“ hovorí pre HN Milan Baraník zo združenia Mini Slovensko.

Košičania si tak za ideálnu lokalitu pre svoj nápad zvolili Jánsku dolinu v Liptove. Starosta Liptovského Jána Juraj Filo sa príchodu atrakcie teší. „Sme radi, veď to zvýši návštevnosť nášho strediska. Cestovný ruch sa zakladá práve na tom, aby ľudia v danej lokalite mali ako tráviť voľný čas. Oproti Vysokým Tatrám u nás získali väčší pozemok a lepšie podmienky,“ konštatuje Filo.

Turistické centrum v Liptovskom Jáne je druhým najväčším strediskom Žilinského kraja hneď po Demänovskej Doline. V štatistikách počtu prenocovaní za rok sa pýši číslom štvrť milióna. „V obci žije iba tisíc obyvateľov, ale turistom ponúkame viac ako štyritisíc lôžok. Máme tu sedem veľkých hotelov, okolo štyridsať penziónov. Stredisko v Jánskej doline sa neustále zveľaďuje a modernizuje,“ dopĺňa starosta.

O umiestnenie projektu do Vysokých Tatier sa usiloval miestny poslanec Tomáš Tišťan. „Oslovil ma unikátnosťou a benefitmi pre rozvoj turizmu. Získal si podporu občanov. Žiaľ, nakoniec sa rozhodli pre Liptov,“ vraví Tišťan.

Tatranci si podľa neho za stratu investície môžu sami. Park s miniatúrami mal vzniknúť medzi lyžiarskymi zjazdovkami a voľnočasovou zónou Jazierko v Tatranskej Lomnici. „Ak do mesta prichádza výnimočná vec, treba konať ako vláda pri Jaguari. Pre mňa nepochopiteľne niektorí akoby robili opak. Najviac energie ma stálo bojovať práve s mojím mestom,“ dodal.

O lokalitu totiž neskôr prejavil záujem nový investor s projektom tenisových kurtov a turnaja podľa vzoru prestížneho ATP World Tour v rakúskom Kitzbűheli. V stanovisku mestského výboru Tatranskej Lomnice zo začiatku novembra 2014 sa napríklad píše, že „zámer Mini Slovensko je vhodné realizovať v podhorí, prípadne v menej atraktívnom prostredí, kde by nebol narušený ráz a charakter krajiny“.

Štáty v malom

Miništáty, zmenšené modely krajín s najvýznamnejšími dominantami, sú vo svete známe ako ekonomicky prosperujúce náučno-zábavné parky. Jeden z najznámejších v Európe otvorili v roku 1959 pod názvom Swissminiature vo švajčiarskom mestečku Melide. V Holandsku zase funguje Madurodam plný veterných mlynov a iných holandských stavieb.

Na Slovensku existujú dva podobné projekty. Mini Slovensko sa od nich odlišuje dôrazom na detaily a mierkou zobrazenia. V areáli Baziliky minor v Ľutine funguje Miniskanzen drevených chrámov s dvadsiatkou modelov replík kostolíkov z Prešovského kraja. Matúšovo kráľovstvo v dedinke Podolie zahŕňa park 27 dobových rekonštrukcií slovenských hradov, zámkov a vzácnych sakrálnych pamiatok.

Mini Slovensko

Park ponúkne všetky naše „naj“

Vysoké Tatry – Čo Tatranci pod Lomnickým štítom nechceli, to v jednej z najkrajších dolín Nízkych Tatier privítali všetkými desiatimi. Na takmer hektárovom pozemku neďaleko Hotela Ďumbier v Jánskej doline vyrastie 30 autentických modelov v mierke 1:25.„Vďaka nej je možné zobrazovať presné detaily stavieb. Na postavenie hradu Strečno som použil 270-tisíc kamienkov, čo mi trvalo 1800 hodín práce. Na Kaplnke svätého Michala je nalepených 22-tisíc šindľov, aby bola dodržaná vzorka na streche,“ približuje zaujímavosti autor modelov Kamil Fischer, ktorý sa tomuto koníčku venuje viac ako 20 rokov.

Jednotlivé miniatúry majú viaceré naj. Ľudia uvidia napríklad do detailov rozpracovanú najznámejšiu slovenskú radnicu z Levoče s originálnou farbou zo skutočnej stavby, jediný na Slovensku zachovaný a funkčný drevený most z Kluknavy či najstaršie murované zvonice zo Spišskej Soboty a Kežmarku. Na výrobu medenej strechy Bojnického zámku zase Fischer použil tenkostenný medený plech získaný cez známych až z Moskvy.

Súčasťou parku bude modelová železnica v rovnakej mierke, ktorá bude detailne kopírovať i prírodnú scenériu a technické stavby trate medzi Margecanmi a Telgártom. Ak združenie získa potrebné povolenia, park svoje brány otvorí v budúcom roku na Deň detí. Terénne úpravy si vyžiadajú počiatočnú investíciu vo výške 50-tisíc eur. Celoročná prevádzka atrakcie vyjde približne na 85-tisíc eur. Vystavené modely hobby modelára a detailistu Kamila Fischera sú ocenené na ďalších 90-tisíc eur. V prípade realizácie projektu v Tatranskej Lomnici počítalo združenie Mini Slovensko s ročnou návštevnosťou okolo 30-tisíc ľudí.(mn)

01 - Modified: 2007-12-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pracovné pozície
01 - Modified: 2024-04-10 05:24:30 - Feat.: - Title: Zimnú a letnú športovú sezónu na Liptove spoja štafetové preteky 02 - Modified: 2024-04-01 06:55:00 - Feat.: - Title: V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo 03 - Modified: 2024-03-18 13:13:28 - Feat.: - Title: Časť diaľnice D1 pod Tatrami je pre tragickú nehodu neprejazdná 04 - Modified: 2024-03-16 08:17:50 - Feat.: - Title: Obeťou incidentu s medveďom na Liptove má byť 31-ročná Bieloruska 05 - Modified: 2024-03-16 12:29:02 - Feat.: - Title: Dvojicu na Liptove naháňal medveď, ženu našli mŕtvu. Predbežnou príčinou smrti je pád z výšky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:00