StoryEditor

Polovica Slovákov bude cestovať zadarmo. Druhá to zaplatí

23.10.2014, 00:00
Bezplatne bude môcť jazdiť vlakmi 2,5 milióna ľudí. Vláda na novinku vyčlenila 13 miliónov eur.

Je to definitívne. Študenti a dôchodcovia budú cestovať vlakmi zadarmo. Novinku včera odklepol kabinet Róberta Fica (Smer-SD). Na lístkoch za vlak tak už o mesiac zásadne ušetrí takmer polovica Slovákov.

Podľa informácií HN je totiž celkový počet ľudí, ktorí po novom získajú túto možnosť, až 2,5 milióna.

Na druhej strane, odborníci dvíhajú varovný prst. Študenti a dôchodcovia budú síce jazdiť bezplatne, no poskladá sa im na to druhá polovica občanov – tá pracujúca.


Čítajte viac:
Postreh HN: Populistický krok
Vlaky zadarmo sú nesystémový krok, tvrdí exšéf železníc


To, čo Železničná spoločnosť Slovensko stratí na lístkoch, jej totiž preplatí štát. A ten získa peniaze najmä z daní, ktoré vyberie od ľudí. „Váhu ponesú najmä pracujúci,“ hodnotí analytik INESS Ján Dinga.

Podľa odhadov ministerstva dopravy bude na cestovanie zadarmo potrebných minimálne 13 miliónov eur. S tými už vláda počíta aj v budúcoročnom rozpočte.

Cestovať grátis budú môcť Slováci po celom Slovensku, avšak len linkami, ktoré dotuje štát – teda štátnou Železničnou spoločnosťou Slovensko, okrem IC vlakov a súkromným dopravcom Regiojetom na regionálnej trasy Bratislava – Komárno. Podľa bývalého generálneho riaditeľa Železníc Pavla Kravca tak ide o zle uplatňovaný politický populizmus. Okrem toho tým Ficov kabinet podľa neho rozbíja akékoľvek pravidlá a mechanizmy trhu nielen železničného, ale celej verejnej dopravy.

Vláda však oponuje. „Cieľom je predovšetkým to, aby sme do určitej miery odbremenili rodiny, ale aj študentov, ktorí študujú na vysokých školách, od nákladov spojených s cestovaním,“ obhajuje zavedenie novinky premiér.

Fakt, že zadarmo budú môcť cestovať Slováci len štátom dotovanými linkami, nie aj autobusmi, hodnotí šéf Inštitútu INEKO Peter Goliaš ako diskriminačné opatrenie. Podľa majiteľa RegioJetu Radima Jančura rozhodnutie poskytovať sociálne zľavy je právo štátu, nesmie však byť diskriminačné. V minulosti RegioJet povedal, že cestovanie zadarmo pre študentov a dôchodcov bude poskytovať aj on na novej linke Bratislava – Košice. „Ministerstvu dopravy sme odovzdali dve nezávislé právne analýzy, ktoré podporujú náš postoj. Minister dopravy sľúbil prípravu oponentného posudku,“ povedal.

Stovka nových vlakov

Cestovanie zadarmo podľa rezortu dopravy pritiahne aj viac cestujúcich. Práve preto od decembra začne po Slovensku jazdiť ďalších 103 vlakov. „Posilnená bude diaľková doprava z Bratislavy do Košíc a do Zvolena. Takisto sa zvýši aj počet rýchlikov medzi regionálnymi centrami,“ informoval hovorca ministerstva Martin Kóňa. Celkovo tak pribudne do regiónov 79 vlakov a k tomu 24 rýchlikov. IC vlakov sa cestovanie grátis netýka.

Zaradenie nových vlakov je pre ľudí rozhodne dobrá správa. Ako však upozorňuje Goliaš, viac cestujúcich Slovákov bude znamenať, že sa zhorší kvalita služieb.

Koženkové vozne sú späť

Okrem toho by mohol poklesnúť aj komfort pri cestovaní. Podľa informácie, ktoré zverejnil portál idnes. cz, totiž Česi modernizujú svoje vagóny. Vyradiť plánujú staré koženkové vozne, ktoré by mohli čoskoro začať premávať u nás. Rokovania o ich prenájme potvrdil aj slovenský štátny dopravca. Podľa hovorkyne Železničnej spoločnosti Jany Morháčovej ide o 40 vozňov. „To, čo si požičiame, bude určite v lepšom stave ako to, čo sme mali pripravené na vyradenie a teraz by sme ich mali prevádzkovať,“ povedala Morháčová.

01 - Modified: 2006-11-28 11:56:00 - Feat.: 0 - Title: Ministrov financií eurozóny zatiaľ silné euro neznepokojuje
01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-11 22:12:57 - Feat.: - Title: Do tratí pri Bratislave pôjdu milióny. Vlaky na východ ušetria minúty a bude ich viac 03 - Modified: 2024-04-04 10:28:33 - Feat.: - Title: Všetko pre stabilné ceny. Rusko v marci znížilo vývoz benzínu po železnici na polovicu 04 - Modified: 2024-04-03 13:15:01 - Feat.: - Title: ZSSK a odborári sa dohodli. Kolektívnu zmluvu predĺžia do roku 2028, priniesť má lepšie pracovné podmienky 05 - Modified: 2024-03-28 21:44:44 - Feat.: - Title: Grécky parlament zamietol návrh na vyslovenie nedôvery vláde po vlakovej nehode. Mala manipulovať vyšetrovanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:32