StoryEditor

Pochybnosti o žiadateľovi o top stimul -- spoločnosti Grandwood

11.06.2013, 00:00

Pochybné zázemie
Eseročka bola založená v roku 2011. Sídli v košickom paneláku a zatiaľ reálne nepodnikala. Napriek tomu sa vydávala za člena významnej podnikateľskej skupiny Yesim Textil, ktorá v Turecku zamestnáva 10-tisíc ľudí. Turecká textilka však túto informáciu pre HN poprela. Následne Grandwood svoju referenciu označil za omyl. Firma zároveň tvrdila, že pôsobí vo významnom energetického podniku International Partners Energj Yatirim Dansimanlik. Napriek jeho údajnej významnosti nenájdete o tomto podniku na internete žiadnu zmienku. Serbes má podnikať aj v chemickom priemysle cez svoju nemeckú spoločnosť Carboil Performance Polymers GmH. Tá má sídliť v nemeckom priemyselnom parku Gersthofen. Tam však o tejto firme nevedia. Serbesovo meno zároveň figuruje v dvoch skrachovaných švajčiarskych spoločnostiach – Carboil AG a Pyrolyx Holding AG.

 

Otázni odberatelia
Hlavným odberateľom produkcie Grandwoodu mala byť turecká lodiarska spoločnosť Taskinlar Gemi Sanayi ve Ticaret. Jej majiteľ je švagrom Ridvana Serbesa. Obchodná a priemyselná komora v meste Sinop, kde firma sídli, pre HN potvrdila, že spoločnosť je momentálne neaktívna a nevyrába. Iný odberateľ, švajčiarska spoločnosť Hoffman Generalvertretungen, je od roku 1998 v likvidácii. Tretí z hlavných odberateľov produkcie Grandwood, poľská firma Metalchem, pôsobí v inom než lodiarskom odvetví. Zameriava sa na produkciu strojov pre chemický priemysel. Firma do dnešných dní nerokovala o dodávkach dreva ani so svojimi potenciálnymi dodávateľmi, ktorých uviedla vo svojich podkladoch – štátnym podnikom Lesy SR a firmou Duslo Šaľa. 

 

Zneužili veľvyslanectvo
Dôveryhodnosť a kredibilitu spoločnosti Grandwood malo po odhalených pochybnostiach potvrdiť veľvyslanectvo Tureckej republiky na Slovensku. Uviedol to Grandwood vo svojej tlačovej správe. Samotné Turecké veľvyslanectvo však o ničom nevedelo. „Nedostali sme žiadnu žiadosť o potvrdenie pravdivosti dokumentov týkajúcich sa daného prípadu, rovnako ako ani samotné dokumenty,“ uvádza sa v stanovisku tureckého veľvyslanectva, ktoré poskytlo HN.  Ďalší konateľ spoločnosti Grandwood Stanislav Lakatoš bol v Česku zakladateľom neziskovej organizácie Nadace Smer. Jej vznik mala podľa výročnej správy z roku 2005 odsúhlasiť politická strana Smer-SD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:10