StoryEditor

Do súboja s čiernou prácou ide kobra

15.07.2013, 00:00
Slovensko na pokutách pri nelegálnom zamestnávaní veľa nezíska.

Štát na pokutách za čiernu prácu veľa nezíska. Späť do štátnej kasy sa mu totiž vráti minimum z toho, čo stratí na nezaplatených odvodoch a daniach. „Myslím si, že dnes pracuje načierno tak 50- až 60-tisíc ľudí,“ povedal pre HN pred časom štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš (Smer-SD). Ich vinou tak štát prichádza o milióny eur. Ak by totiž títo ľudia brali od firiem len minimálnu mzdu, tak do rozpočtu by každoročne prišlo viac ako 110 miliónov eur. Podľa analytika Slovenskej akadémie vied Vladimíra Baláža však nie je možné skontrolovať všetky firmy. Na pokutách, ktoré tie skontrolované dostanú, sa štátu vráti približne len pol percenta, čiže okolo pol milióna eur.

Snaha o šetrenie
Odborníci však upozorňujú, že aj účet za nelegálne zamestnávanie však môže byť ešte vyšší. Podľa analytika Nadácie F. A Hayeka Tomáša Púchleho je totiž ťažké presne odhadnúť počet nelegálne zamestnaných. A za posledné mesiace sa ich počet mohol ešte zvýšiť.

„Dôvodom je najmä snaha zamestnávateľa ušetriť na daniach a odvodoch,“ vysvetlil marketingový manažér personálnej agentúry Manpower Jiří Halbrštát. Firmám totiž v súčasnosti padajú zisky a zamestnávanie bez zmluvy znamená úspory za stovky až tisícky eur mesačne. Aj preto sa k nej uchyľujú najmä tie, ktoré naplno pocítili dosahy krízy – stavbári, hotelieri či majitelia reštaurácií.

Budú vyššie pokuty
Odhaliť čiernu prácu však nie je jednoduché. Inšpektori musia človeka doslova „nachystať“ pri práci. Vlani podnikli viac ako 17-tisíc kontrol. Zamestnanca bez zmluvy našli len v šesťsto firmách. Pokutu dostala nakoniec len tretina z nich. Ondruš však hovorí, že pokuty za nelegálnu prácu tvoria viac ako štvrtinu pokút, ktoré vlani firmy dostali od inšpektorátu práce.

Rezort práce sa proti čiernej práci chystá bojovať aj ďalšími kontrolami. Od jesene chce prijať desiatky inšpektorov a vytvoriť takzvanú kobru. Okrem toho zvyšuje pokuty. „Chceme nepoctivým zamestnávateľom ukázať, že budú dostávať nielen vyššie pokuty, ale sa tiež zvýši pravdepodobnosť, že ich inšpektori naozaj odhalia a nečisté praktiky im dokážu,“ dodáva Ondruš.

Odborníci mu však odkazujú – nebude to stačiť. „Kľúčové je znížiť odvody pre ľudí s nízkym príjmom,“ hovorí riaditeľ Ineko Peter Goliaš.

Najlepší v regióne
Najčastejším pochybením je, že firmy nenahlásili zamestnanca do Sociálnej poisťovne, a teda za neho neplatia odvody. Takto pokutu dostala aj spracovateľská firma z Košíc. „Mali sme tu človeka na zácviku a zabudli sme ho prihlásiť,“ hovorí konateľ firmy, ktorý nechcel byť menovaný. Podobne, ako ďalšie firmy, ktoré HN kontaktovali. Okrem pokuty firma zaplatila dodatočne aj odvody. Doplatenia odvodov sa však štát dočká málokedy. Ako upozorňuje riaditeľ odboru riadenia inšpekcie práce Národného inšpektorátu práce Bartolomej Dorov, je ťažké zistiť, ako dlho už človek pracuje.

V porovnaní s ostatnými európskymi krajinami aj napriek vysokým číslam ideme na to dobre. Ako totiž ukazuje štúdia Sivá ekonomika v Európe 2013 od spoločnosti Visa Europe, máme najmenej sivej ekonomiky v rámci strednej a východnej Európy.

01 - Modified: 2004-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Powell a traja ďalší ministri podali demisiu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:39