StoryEditor

Smer neustúpil. Firmy dostanú ďalšiu ranu od štátu

27.11.2013, 11:43
Parlament neakceptoval výhrady prezidenta ani odborníkov a opätovne schválil zmeny v kolektívnom vyjednávaní.

Zvyšovanie platov zamestnancov sa od nového roka pre malé firmy zmení. Podmienky dohodnuté v zmluve o kolektívnom vyjednávaní vyššieho stupňa budú platiť pre všetky firmy nad dvadsať zamestnancov. Napríklad, odborári sa so zamestnávateľskými zväzmi dohodnú na navýšení platov o päť percent napríklad v strojárskom priemysle. To znamená, že takmer všetky priemyselné firmy budú musieť svojim zamestnancom zvýšiť mzdu o päť percent. A to aj napriek tomu, že sa na rokovaní nezúčastnili. Výnimku majú začinajúce spoločnosti či podniky v problémoch.

Parlament neprijal výhrady prezidenta

Dnes o tom definitívne rozhodol parlament a to tak, že schválil novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní v pôvodne navrhovanej verzii. To v praxi znamená, že poslanci Národnej rady neakceptovali pripomienky prezidenta Ivana Gašparoviča. Ten navrhoval, aby novinka platila pre firmy nad 50 zamestnancov. „Európska komisia definuje ako malý ten podnik, ktorý zamestnáva menej ako 50 osôb,“ argumentoval Gašparovič.

Poslanci tak nakoniec odsúhlasili zákon v znení, voči ktorému mali okrem hlavy štátu výhrady aj odborníci, zamestnávatelia či opozícia. Tí totiž tvrdia, že novinka zhorší podmienky na podnikanie, a to ako pre domáce ako aj zahraničné spoločnosti. Okrem toho doženie k prepúšťaniu najmä firmy s počtom zamestnancov na „hrane“. Ministerstvo práce, ktoré novelu zavrhlo, však s kritikou nesúhlasí. „Veríme, že náš návrh prispeje nielen k lepším pracovným podmienkam na Slovensku, ale aj k férovej hospodárskej súťaži a zabráni nečestnému dumpingu zo strany tých, ktorí chcú konkurovať len podliezaním sociálnych a pracovných štandardov,“ povedal hovorca rezortu Michal Stuška.

Otázka pre Ústavný súd

O zákone už pred časom zamestnávatelia tvrdili, že je protiústavný. A to preto, že siaha na vlastníctvo súkromných firiem. Podobne to vidí aj opozícia, preto ho Ľudová platforma (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd) napadne na Ústavnom súde. „Zákon ide proti slobodnej súťaži, slobode rozhodovania, proti zdravému rozumu a rozhodovaniu. Sme presvedčení, že zákon ide proti Ústave,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Za protiústavné považuje to, že zákon podľa neho nariaďuje občanom, aby sa riadili zmluvami, ku ktorým sa sami nezaviazali.

01 - Modified: 2005-09-29 11:45:00 - Feat.: 0 - Title: V USA predstavili novú bankovku s nominálnou hodnotou 10 USD
01 - Modified: 2023-06-01 05:32:51 - Feat.: - Title: Mesačne aj 13-tisíc eur. Toľko vychádza v prepočte pobyt na jedno dieťa v štátnom resocializačnom centre 02 - Modified: 2022-07-04 13:55:22 - Feat.: - Title: Odborári pridávajú k rozbehnutému kolektívnemu vyjednávaniu z Jaguar Land Rover požiadavky 03 - Modified: 2021-02-07 12:19:47 - Feat.: - Title: Pomoc na prekonanie krízy sa má zvyšovať podľa toho, ako dlho trvá, tvrdí Krajniak 04 - Modified: 2020-01-21 09:26:04 - Feat.: - Title: Pellegrini: Nezamestnanosť prestala byť problémom Slovenska 05 - Modified: 2019-12-20 11:44:38 - Feat.: - Title: Minister Richter ohlásil, že nezamestnanosť za november klesla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:47