StoryEditor

K Ipľu chcú lákať ľudí z Budapešti. Koňmi

25.10.2013, 00:01

Pred rokmi si zaobstarali tri kone českého kladrubského plemena, pôvodne iba kvôli vlastnej záľube. Dnes už na 20-člennom stáde vzácnych koní stavajú nový biznis.

Spoločnosť Center-Deväť v Ipeľskom Sokolci najnovšie investuje do stavby jazdeckého turistického areálu. Šéf firmy Koloman Gasparik má ambíciu voziť na Slovensko napríklad turistov z Maďarska, ktorí chcú u nás jazdiť na koňoch. „V Budapešti vidíme veľký potenciál. Mesto je od nás vzdialené len 90 kilometrov,“ pripomína Gasparik, ktorý sa spolu so synom Andrásom v rodinnej firme venuje prioritne rastlinnej a živočíšnej výrobe.

Cieľom je Budapešť

Gasparikovcov inšpirovalo k rozšíreniu podnikania najstaršie české konské plemeno z chovu v Kladruboch. „Ide o unikátny vzácny druh, na

Slovensku dnes jediné stádo. Chceme robiť agroturistiku, registrujeme záujem ľudí,“ spresňuje Koloman Gasparik.

Turistom chcú ponúkať kurzy jazdenia, ale aj hipoterapiu, teda liečebnú metódu pomocou jazdy na koňoch. Hlavnú aktivitu doplní nová vináreň s miestnymi vínami a penzión.

Svoje podnikateľské zamerania zakladajú Gasparikovci popri Budapešti aj na okolitých kúpeľoch Santovka, Dudince a Štúrovo. Okrem stavby pivnice a penziónu zahŕňa približne miliónová investícia aj veľkosklad kŕmnych zmesí, ktorý je podstatný pre chov koní. Polovicou prostriedkov farmárskej firme na projekt prispejú eurofondy.

Záujem o jazdectvo

Šéf organizácie turistického ruchu v Dudinciach Michal Cmarko hovorí, že podobné aktivity súkromných spoločností sú v regióne vítané. „Aj teraz majú kúpeľní hostia záujem o doplnkové aktivity, najmä zahraniční o výlety do Budapešti či Bratislavy. Kone môžu byť zaujímavé najmä pre rodiny s malými deťmi.“

Cmarko dodáva, že ruka v ruke so súkromnými aktivitami novinky pripravuje aj klaster. „Zavádzame mapu so zľavovými kupónmi, ktorú automaticky dostane každý hosť pri príchode do hotela. Inovácia spočíva v tom, že nemusí ísť niečo také hľadať do informačných kancelárií.“

Mária Fogašová z jazdeckého klubu Galaxia v Poprade hovorí, že záujem o kone dnes mierne stúpa. „Sčasti aj preto, že sa stáva symbolom spoločenskej prestíže, záujem prejavujú majetnejší ľudia,“ spresnila. Odvrátenou stránkou môže byť to, že podobne ako napríklad pri hokeji sa k jazdectvu nemusia vždy dostať talentované deti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:03