StoryEditor

Prišli, prepúšťali a zarobili. IT ťahajú ženy

12.03.2013, 18:27
Marissa Mayerová z Yahoo! aj Ginna Rometty z IBM presvedčili kritikov aj akcionárov.

Marissa Mayerová, obávaná šéfka spoločnosti Yahoo! si stále drží primát najlepšie platenej šéfky na svete. A dnes vieme, že tento rok bude ešte o dva milióny dolárov bohatšia. Úspešné škrty a nárast hodnoty akcií o takmer 50 percent jej okrem štedrej päťročnej kompenzácie zaručil milióny navyše. Za päť rokov totiž Mayerová dostane celkovo 59 miliónov dolárov. Za pol roka svojho úspešného pôsobenia v Yahoo! má zaručenú odmenu jeden milión, v druhom polroku ju čaká druhý. Mayerová na rozdiel od Romettyovej nemala ľahkú úlohu. Yahoo! dostala v katastrofálnom stave, s malým trhovým podielom a lacnými akciami.

Navyše, funkciu prebrala po Scottovi Thompsonovi, ktorý dostal výpoveď po troch mesiacoch od svojho nástupu. Jeho predchodkyňa Carol Bartz zase dostala hodinovú výpoveď cez telefón a všetky trhy sa triasli, ako zvládne vtedy tehotná Mayerová riadiť firmu. Marissa však začala hromadne prepúšťať, rozdala zamestnancom nové telefóny a dokonca im striktne zakázala pracovať z domu. „Yahoo! po dlhých rokoch stagnácie konečne ožilo a cena akcií vzrástla tiež. V roku 2012 zisk na akciu dosiahol 1,17 dolára, pričom v roku 2011 to bolo iba 0,84 dolára,“ vysvetľuje analytik Ivor Lehoťan z Capital Markets príčiny miliónových odmien pre Mayerovú.

Šéfka IBM je na svojom tróne už rok, no až teraz vieme, koľko peňazí za svoje pôsobenie dostane. Ginny Rometty uvidí na páske sumu 16 miliónov dolárov, teda asi 12,2 milióna eur, pričom asi polovica jej odmeny je uložená v akciách firmy. Je tak jednou z najlepšie platených žien vo svetovom biznise. Ginny však plní v IBM až dve funkcie. Je generálnou riaditeľkou, aj predsedníčkou predstavenstva. Podľa analytikov si Romettyová veľkorysú odmenu zaslúži, pretože firme sa tento rok darilo. „IBM sa darí konštantne prechádzať na softvérové služby, pričom sa darí aj ziskovosť spoločnosti udržiavať v raste. To sa odrazilo aj na raste cien akcií,“ konštatuje analytik Jiří Cihlář z Next Finance.

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:12