StoryEditor

Poliaci budú Slovákom vysielať filmy

24.06.2013, 00:00
Poľská spoločnosť Kino Polska TV vstupuje na slovenský trh. Robí tak už cez existujúce káblové televízne kanály série Filmbox.

Tie získava od globálnej spoločnosti SPI Group, ktorú v roku 1991 založil americký filmový producent Loni Farhi. Poliaci zároveň preberajú českú a rumunskú verziu kanálov.

Poľské klasiky zatiaľ nie
„Naším plánom je pokračovať v expanzii Filmboxu na Slovensku. Prvoradým cieľom je zvýšiť sledovanosť nášho základného programu, a tiež urobiť dostupnejším naše prémiové kanály,“ vysvetľuje marketingový riaditeľ firmy Łukasz Bułka. Kino Polska TV sa v Poľsku stalo známe vysielaním poľskej a československej filmovej a seriálovej klasiky z druhej polovice minulého storočia.

Bułka tu nevylučuje, že by sa takto mohli na Slovensko dostať aj u nás neznáme klasiky. „Zvažujeme to v budúcnosti, ale mimo projektu Filmbox, ktorý sa národným kinematografiám nevenuje,“ povedal. SPI Group však vplyv vo stredoeurópskych Filmboxoch nestráca. S Kino Polska TV je totiž majetkovo prepojená, keďže vlastní miernu väčšinu akcií.

Peniaze zbierajú na burze
Tu sa dostávame k možnej motivácii skupiny predať slovenské, české a rumunské Filmboxy Poliakom. Podľa oficiálnej správy varšavskej burzy chce Kino Polska TV zvýšiť základné imanie o šesť až sedem miliónov akcií, pričom hodnota jednej by sa mala pohybovať okolo štyroch eur.

Teraz imanie pozostáva z približne 14 miliónov akcií. Takto môže na investície získať kapitál nad 30 miliónov eur. Túto verziu využitia sily poľského kapitálového trhu v strednej Európe oproti susedom pripúšťa aj Bułka. „V tomto momente stále zhromažďujeme prostriedky raising funds, aby sme sa tak mohli plne sústrediť na kanály Filmbox,“ dodal. Medzi ďalších akcionárov firmy Kino Polska TV patrí investičný fond najväčšej poľskej banky Pekao, fondy Ipopema a poľský podnikateľ Piotr Reisch. Zvyšok je rozptýlený medzi drobných investorov. Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:59