StoryEditor

Česi z nás urobia znova soľnú krajinu. Pomôže J&T

18.09.2013, 00:00
Na Slovensku sa môže znova začať ťažiť soľ. Po tom, ako pred rokmi skrachovali Solivary, v hre je nová lokalita pri zemplínskej dedinke Zbudza.

Na Slovensku sa môže znova začať ťažiť soľ. Po tom, ako pred štyrmi rokmi skrachovali známe prešovské Solivary, v hre je nová lokalita pri zemplínskej dedinke Zbudza. Projekt spúšťa česká spoločnosť Energochemica. 

Prebrali Nováky
Tá je známa záchranou Nováckych chemických závodov. Čo sa týka nových soľných ambícií, je zatiaľ na detaily skúpa. „Prieskumom chceme overiť množstvo zásob soli a v prípade kladného výsledku obnoviť ťažbu,“ uvádza hovorkyňa skupiny Anna Vojteková.  Kedy by sa mohla ťažba začať, koľko chce do nej investovať a koľko ľudí v nej zamestnať, zatiaľ nehovorí. „Až na základe výsledkov je možné určiť ďalší postup,“ dodáva. Podľa Vojtekovej  vzhľadom na dlhodobý proces investičnej akcie nie je rok začatia ťažby ešte určený.

Skupina nechce nateraz načrtnúť ani svoj strategický zámer, na aký účel a trhy chce soľ predávať. Nemožno však vylúčiť, že motívom tu môže byť vlastná chemická výroba v Novákoch. „Je to vysoko pravdepodobné,“ povedal nám odborník bývalých Solivarov, ktorý nás požiadal nezverejniť meno. Podľa neho bývalý majiteľ nováckej chemičky 1. Garantovaná na tento účel kúpil prešovský solivar. „Preto je to logické. Pri lukratívnej  jedlej soli náš trh cenovo ovládajú Rakúšania, priemyselná soľ však môže byť zaujímavá,“ tvrdí.

Spomínajú rozprávkové zásoby
Ložisko v Zbudzi sa pritom ukazuje ako veľmi výnosné. Niekoľko prieskumov v ňom už realizovala košická banícka fakulta. „Výsledky sa ukazovali ako výborné. Práve v Zbudzi mali Solivary po uzavretí ložiska v Prešove pokračovať,  krach však prišiel skôr,“ hovorí bývalý riaditeľ Solivarov Prešov Matúš Murajda. Solivary vtedy do spustenia Zbudze plánovali investovať okolo 30 miliónov eur. Kým v Prešove vyťažiteľnosť dosahovala ledva 30 percent, zvyšok bola hlušina, podľa prieskumov Zbudza ponúka, naopak, vysoko koncentrované zásoby. Jedny z odhadov dokonca hovoria, že pri ťažbe 300-tisíc ton ročne by vystačili krajine na tristo rokov. V Prešove solivar ročne ťažil stotisíc ton, zamestnával 150 ľudí. Z hľadiska práce tak projekt v Zbudzi sledujú veľmi pozorne.

J&T pasívne
Miestni v Zbudzi prieskum vnímajú kvôli využívaniu areálu Chemka Strážske ako akciu J&T. Tá na projekte pripúšťa len finančnú účasť.

„Skupina J&T na projekte neparticipuje. Vystupuje v úlohe pasívneho finančného investora a nemá vplyv na riadenie spoločnosti Energochemica,“ tvrdí komunikačná manažérka skupiny Linda Gáliková. Samotná Energochemica pri otázkach na prepojenie so skupinou odkazuje na obchodný register. Skupina vznikla v roku 2011 kótovaním akcií na pražskej burze s imaním 152 miliónov eur. Činnosť začínala kúpou projektov vtedajšieho Istrokapitálu, J&T a EPH Daniela Křetínského. 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:17