StoryEditor

Vláda sa pozrie na konsolidačný balíček

14.03.2013, 23:00

Po Zákonníku práce si vláda preklepne aj dosahy vyšších daní a odvodov. Už o pár mesiacov tak začne pomaly vyhodnocovať, ako konsolidačný balík zasiahol okrem iných aj biznis. „O pol roka budeme už vidieť niečo, čo nám poukáže na strednodobé dosahy. Niekedy v tejto dobe sa vrátime k tejto diskusii,“ povedal na konferencii HN Business Online generálny riaditeľ Sekcie stratégie ministerstva hospodárstva Ivan Pešout. Ak sa ukáže, že konsolidačný balíček negatívne zasahuje do fungovania podnikateľov, je vláda pripravená na prípadné zmeny.

Podnikateľov trápia najmä vyššie odvody a dane
Zamestnávatelia sa totiž zhodujú, že zmeny v daniach, odvodoch a nový Zákonník práce slovenskému biznisu rozhodne nepomohli. Potvrdzuje to aj prieskum Podnikateľskej aliancie Slovenska, podľa ktorého podnikatelia vnímajú zhoršenie podmienok na konci roku 2012 najintenzívnejšie za posledných 11 rokov. „Tieto opatrenia v spojení s neistou ekonomickou situáciou zvyšujú riziko rušenia pracovných miest a nárastu šedej ekonomiky,“ povedal výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina.

Viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Jozef Špirko tvrdí, že riziká, na ktoré počas prípravy legislatívy upozorňovali, sa už začínajú prejavovať. „Od augusta sa zvýšila nezamestnanosť o 40-tisíc ľudí.“ Podľa riaditeľa INEKO Petra Goliáša majú tieto opatrenia potenciál dlhodobo brzdiť rast zamestnanosti aj celej ekonomiky.

Najviac platí IT sektor
Najnegatívnejšie sa zmeny dotkli IT sektora. Ako sektor s najvyššími mzdami totiž do štátnej kasy prispejú najviac. Vyššiu záťaž IT firiem potvrdil na aj riaditeľ IT spoločnosti Soitron Ondrej Smolár. Podobne to vidia aj analytici. „Najviac negatívnym opatrením sú špeciálne dane pre vybrané sektory, pretože znižujú konkurencieschopnosť našej ekonomiky vo vybraných odvetviach, a tak deformujú podnikateľské prostredie,“ hovorí analytik oddelenia analýzy trhu v Slovenskej sporiteľni Martin Baláž.

Odborári však tvrdia, že konsolidačné opatrenia rozhodne nie sú dôvodom vyššej nezamestnanosti. „Z nášho prieskumu vyplýva, že až 98 percent firiem prepúšťalo pre stratu zákaziek,“ hovorí predseda Odborového zväzu KOVO Emil Machyna.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:23