StoryEditor

Ukrajinci zaplatili časť dlhu. Odvracajú hrozbu

02.06.2014, 00:00
ENERGETIKA

Plynová kríza je zrejme aspoň nateraz zažehnaná. Ukrajina totiž v piatok zaplatila ruskému Gazpromu časť dlhu za plyn. Kyjev poslal Moskve 786 miliónov dolárov. Moskva preto nezastaví dodávky na Ukrajinu a bude ďalej pokračovať v rokovaniach. „Sme pripravení rokovať, aby sme upokojili situáciu,“ vyhlásil ruský minister pre energetiku Alexander Novak.

V praxi to znamená, že napriek hrozbám, že Rusko dnes zastaví Ukrajine plyn, dodávky budú pokračovať aj naďalej a ohrozené tak nie je ani Slovensko.

Pod dohľadom Bruselu

Rusi vyjednávali s Ukrajincami v Berlíne pod dohľadom euroúradníkov. Ďalšie kolo rokovaní je na programe tento týždeň. Kyjev chce od Moskvy lacnejší plyn. Gazprom mu totiž po nepokojoch v krajine vyrubil cenu takmer 500 dolárov za tisíc kubických metrov. To je o tretinu viac, ako platia západoeurópski odberatelia.

Ak by došlo k najhoršiemu a obe strany by sa nedohodli, bola by to hrozba aj pre nás. Podstatnú časť našej spotreby plynu totiž pokrývame práve dodávkami cez Ukrajinu. A hoci ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil, že dodávky plynu do Európskej únie by nemali byť napriek kríze na Ukrajine ohrozené, toto ubezpečenie platí len pre letné mesiace.

V zime by sa však situácia mohla zmeniť a nedá sa vylúčiť ani to, že sa zopakuje plynová kríza z roku 2009. Slovensku by však dnes už nemali hroziť také problémy ako pred piatimi rokmi, keď v dôsledku prerušenia dodávok museli zastaviť výrobu mnohé naše priemyselné podniky. „Dnes sme pripravení riešiť situáciu v prípade prerušenia dodávok,“ potvrdil hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Očakáva sa dohoda

Plyn už dokážeme doviezť aj zo západu cez Česko a Rakúsko. Otázne je, ako dlho by sme tak vydržali a za akú cenu. Podľa odborníka ten najčernejší scenár nehrozí.

„K určitej dohode medzi Ruskom a Ukrajinou dôjde. Aj Gazprom si uvedomuje svoje záväzky voči Európskej únii,“ poznamenal nezávislý analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida.

Gazprom dnes nevie pokryť všetky dodávky do EÚ bez toho, aby plyn prepravoval cez Ukrajinu. Preto Rusi začali budovať nový plynovod do západnej Európy, ktorý obchádza územie nášho východného suseda. Projekt South Stream sa však dokončí až v roku 2017. Dovtedy sú Rusi do určitej miery závislí od dohody s Ukrajinou.

Do sporu významne vstúpilo aj Slovensko. Pod tlakom z Bruselu núkame Ukrajincom možnosť prepravy plynu zo západu, aby tak znížili svoju závislosť od Moskvy. Náš prepravca Eustream by už na jeseň mohol posielať na Ukrajinu plyn. Kapacita potrubia však neumožní, aby Ukrajinci vydržali bez dodávok z Ruska.

01 - Modified: 2006-06-11 21:14:12 - Feat.: 0 - Title: Stanislav Fialík: Štát má povedať, akú chce protipovodňovú ochranu
01 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 02 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Žaláre na Sibíri zatvárajú, dozorcom sa tam nechce. Ruskí väzni namiesto „basy“ preferujú odchod na front 04 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 05 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:02