StoryEditor

Počiatek šil tender pre vybraných IT hráčov

12.06.2013, 00:00
Tender Ministerstvo dopravy diskriminovalo uchádzačov na esemesky pre vodičov.

 Ak chcete robiť biznis so štátom, museli ste s nami už obchodovať. Tak takúto požiadavku na kľúčového experta si dalo ministerstvo dopravy do tendra, ktorý mal napríklad vodičom posielať SMS správy pred koncom platnosti technickej kontroly, teda na jednotný informačný systém. A teraz musí súťaž na zákazku za 29,2 milióna eur vypísať nanovo.

Nariadil mu to Úrad pre verejné obstarávanie. A dôvod bol jednoduchý – tender bol nastavený diskriminačne. „Môže diskriminovať záujemcov, ktorí disponujú expertom, ktorý má obdobné skúsenosti aj v iných organizáciách ako v oblasti verejnej správy,“ napísal úrad vo svojom rozhodnutí. V praxi sa totiž o milióny nemohli uchádzať firmy, ktoré predtým pracovali len v súkromnej sfére. Verdikt tendrového úradu HN poskytol podnikateľ Martin Daňo.

Dôležité rozhodnutie
Úrad pre verejné obstarávanie svoje rozhodnutie nekomentoval, keďže sa ešte nestalo právoplatným. Vyjadrovať k nemu sa bude až po tom, čo ho zverejní na svojej internetovej stránke.

Do súťaže sa už pritom prihlásili šiesti uchádzači, medzi nimi aj Ditec. Teraz im jednotlivé ponuky rezort vráti. „Viac informácií nemáme a žiadne ďalšie kroky neplánujeme,“ konštatoval šéf firmy Ivan Sůra.

Podľa právnikov však ide o dôležité rozhodnutie. Nie je to totiž jediný príklad, keď podobným spôsobom verejné inštitúcie postupujú. Podľa nich je takýto postup úradov na Slovensku bežnou praxou.

A práve preto sa do súťaží prihlasujú len tie firmy, ktoré už pre štát, či jeho rôzne podriadené inštitúcie, už robili, teda stále tí istí hráči. A ako upozorňuje partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Andrej Leontiev, takýto postup je neprimeraný a diskriminuje niektoré firmy. „Títo záujemcovia sú pritom schopní plniť predmet zákazky rovnako kvalitne a plnohodnotne.“

Súťaž pôjde nanovo
Rovnaký názor má aj advokát z kancelárie Dedák&partners Tomáš Kamenec. Pripúšťa však niektoré výnimky, napríklad v oblasti obrany či bezpečnosti.

Ministerstvo dopravy aktuálne súťaž na už spomínaný systém zrušilo. „Momentálne prebieha analýza daného rozhodnutia. Podľa jej výsledkov budú upravené podmienky účasti a následne vypísaná nová súťaž,“ povedal hovorca rezortu Martin Kóňa.

Počiatkov rezort pritom tender vypísal koncom zimy. Do dvoch rokov chcel totiž vodičom uľahčiť život, a to napríklad posielaním krátkych správ. Odborníci pritom takúto novinku privítali, keďže podľa nich by to mohlo znížiť počet áut bez kontrol na našich cestách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:04