StoryEditor

Firma doplatila na svojho partnera. Štátu zaplatí tristotisíc

15.04.2013, 12:41
Firmy už pykajú za nepoctivých partnerov. Odberatelia museli za nich odviesť daň.

Pol roka po zavedení ručenia za DPH hlási Finančná správa prvý prípad, kedy odberatelia museli odviesť daň za svojich nepoctivých dodávateľov. Daniari takýmto spôsobom zachránili štátnej kase takmer 300-tisíc eur.

„Uplatnili sme inštitút ručenia za daň, pretože sme si boli istí, že subjekt, ktorý obchodoval s tým rizikovým subjektom mohol alebo mal vedieť, že rizikový subjekt tú daň nechce odviesť,“ uviedol pre tlačovú agentúru SITA prezident Finančnej správy František Imrecze (na snímke).

Finančná správa očakáva, že tento prípad nie je posledný a v budúcnosti ich bude pribúdať. Firmy už totiž po novom majú byť schopné predvídať, či ich obchodný partner zaplatí alebo nezaplatí DPH. A za odvedenie tejto dane do štátnej kasy za svojho odberatelia ručia.

Jediný spôsob, ako to pritom môžu reálne zistiť, je prítomnosť firmy v zozname daňových subjektov, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie na DPH. Ten od februára daniari zverejňujú na svojej internetovej stránke. V súčasnosti sa v ňom nachádza takmer dvetisíc podnikateľov, ktorí si opakovane nesplnili svoje daňové povinnosti - nezaplatili daň, neodali daňové priznanie, porušujú povinnosti pri daňovej kontrole alebo nekomunikujú so správcom dane.

V súčasnosti ešte pritom neexistuje možnosť, ako by sa tieto firmy mohli z tohto zoznamu dostať preč. Finančná správa však už naznačila ochotu tento problém vyriešiť do konca tohto roka.

Zoznam firiem, ktoré porušujú daňové povinnosti

01 - Modified: 2004-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Murdoch sťahuje impérium do USA
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 23:40