StoryEditor

Realitné opachy: Slovenské „mesto v meste“ skončilo v troskách

19.04.2014, 00:06
V siedmej časti seriálu Realitné opachy sledujeme osud bývalej fabriky Slovenka, ktorá čaká na svoju premenu.

Písal sa rok 2009. Slovensko sa otriasalo v najväčšej hospodárskej kríze za posledné desaťročia. Podniky prepúšťali, prepady objednávok atakovali aj dvojtretinové hranice a európska ekonomika sa rútila z kopca. Akoby z iného sveta predstavil spevák a kontroverzný podnikateľ Karol Konárik projekt Slovenka resort.

Ten nemal v tom čase konkurenciu. V Banskej Bystrici chcel vybudovať akési „mesto v meste“ s rozpočtom takmer 30 miliónov eur. „Netreba sa báť... Ekonomika zastať nemôže, treba ísť ďalej, musí sa stavať a ja sa nebojím,“ vravel odhodlane pre denník Plus 1 deň. Od predstavenia projektu ubehlo päť rokov. Namiesto honosného komplexu stojí v meste skelet nedostavanej budovy. Majiteľ sa zmenil, ruiny zostali. Aj keď najnovšie informácie naznačujú, že opachy by sa Bystrica mohla zbaviť.


Takto mala Slovenka resort vyzerať. Súčasný stav komplexu však vizualizácii vôbec nezodpovedá.

Všetko v jednom
Príbeh Slovenky resort je úzko spojený s Karolom Konárikom. Známy spevák sa začiatkom deväťdesiatych rokov rozhodol podnikať. Najprv to bolo rozmnožovanie videonosičov, neskôr elektronika aj obchod. Nezostal len pri tom. Zapojil sa aj do privatizácie. V nej získal pivovary v štyroch slovenských mestách, ale aj tradičnú textilku v Banskej Bystrici s názvom Slovenka. To už bol poslancom NR SR za vtedy vládnuce HZDS. Paradoxne, práve tento podnik označil za svoj najnešťastnejší. „Bili sme sa o Slovenku s Jánom Ľuptákom. Škoda, dnes by som mu dal odmenu, keby ma bol prebil. Slovenku som oľutoval,“ vravel v rozhovore pre Trend Konárik. O rok už podnik predával. Výroba sa presunula do nových priestorov a spevákovi zostal len rozsiahly areál v centre mesta.


Predošlé časti seriálu Realitné opachy nájdete TU.


„Keď padajú fabriky, musíme ísť do služieb,“ hovoril už začiatkom roka 2009 pre denník Sme Konárik a predstavoval svoje plány. V areáli s rozlohou takmer 15-tisíc štvorcových metrov malo vyrásť dvojpodlažné nákupné centrum. To malo Bystričanom ponúknuť 59 obchodov. Ďalšie budovy mali ponúknuť 85 bytov, wellness, parkovacie miesta, ale aj hotel. Ten mal byť dominantou celého rezortu a počítal so 126 luxusne zariadenými izbami. Plán bol na vtedajšie časy ambiciózny. Prvých hostí mal komplex privítať už o rok. Napriek finančnej kríze sa Konárik spoliehal na to, že s financovaním mu pomôžu banky.
Z plánu prestavať areál bolo nadšené aj mesto. „Lokalita sa stane skutočným námestím, nie ako doteraz, keď do nej zasahovala textilka,“ konštatovala hovorkyňa primátora Monika Pastuchová. Rozpočet projektu bol na úrovni 28 miliónov eur a mal priniesť prácu 350 ľuďom.

Zmena majiteľa
Od plánov k realite však bolo ďaleko. Konárik počítal, že s prácami začne v roku 2009. Nestalo sa tak. Projekt ohlasoval jedno meškanie za druhým. Oficiálnym zdôvodnením boli chýbajúce povolenia. Búracie práce sa začali v roku 2010, so stavebnými však investor nezačal. V novembri toho istého roka Konárik ubezpečoval, že projekt začne začiatkom roka 2011. Podľa jeho slov dôvodom meškajúcich prác boli chýbajúce povolenia. To, že je projekt životaschopný, ilustroval na záujme o byty. „K dnešnému dňu je predrezervovanosť bytov na úrovni 26 percent, čiže už je viac než štvrtinová,“ konštatoval podľa portálu Bystrica 24 Konárik.

Stavať sa však nezačalo. V lete 2011 prebehla v médiách správa, že Konárik sa areálu zbavil. „Objavila sa firma, ktorá mala o Slovenku záujem. Logicky, keďže už predtým jej patrili nejaké pozemky v zadnom trakte areálu. Prišla ponuka a ja som sa to rozhodol predať,“ reagoval pre Plus 1 deň Konárik. Paradoxne v tom čase mal už všetko nachystané na to, aby začal stavať. „Všetko sme už mali pripravené na začatie stavby. Zhotoviť projekty a získať povolenia úradov bolo náročné hlavne na čas a peniaze. Stavbu sme plánovali financovať cez úvery,“ vysvetľoval Konárik. Tým sa cesty speváka so Slovenkou rozišli.

Prekreslený projekt
Majiteľom areálu sa stal levický podnikateľ Husniriza Kukuli. Ten bol na verejnosti známy ako majiteľ obchodného centra Dituria v Leviciach a hotela Dituria v Nitre. Čo chcel s projektom robiť, však ukázal až po roku a pol. Projekt totiž kompletne prekreslil. A premenoval. Slovenka resort mal nahradiť Dituria City Park. Projekt naďalej počítal s obchodmi, službami a wellnessom. K už plánovaným stavbám mali ešte pribudnúť krytá tržnica, outlet, zábavný park a viacúčelová hala.

Projekt si vytýčil plán otvoriť brány dva roky po začatí stavebných prác. Aktuálne v komplexe prebiehajú búracie práce. Mesto o žiadnom termíne nevie.  „Vlastník nepredložil na stavebný úrad dokumentáciu,“ odpovedá na otázky HN Martina Kanisová, hovorkyňa primátora Banskej Bystrice. Investor však sľubuje, že veci sa pohli správnym smerom. „Začali búracie práce. Do konca roka by sme chceli začať stavať,“ povedal HN Rami Kukuli, Rami Kukuli, obchodný riaditeľ investorskej firmy Dituria. Podľa jeho slov chcú komplex rozšíriť o atrakciu. „Takú, ktorú nenájdete nikde na Slovensku,“ naznačil Kukuli.

01 - Modified: 2006-04-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kreditky: Podnikateľ má prísnejšie kritériá ako zamestnanec
01 - Modified: 2017-12-11 19:39:53 - Feat.: - Title: Z najmodernejšej stavby ruina. Vstup do Schenghenu spečatil osud colnice 02 - Modified: 2017-11-27 17:11:02 - Feat.: - Title: Nástup komunizmu pochoval na Slovensku historický skvost 03 - Modified: 2017-11-21 14:30:22 - Feat.: - Title: Najstarší cukrovar Európy stál na Slovensku. Dnes sú z neho iba ruiny 04 - Modified: 2017-11-14 16:12:03 - Feat.: - Title: Budove v Bratislave hrozilo, že sa zrúti. V priebehu dvoch týždňov sa musela vyprázdniť 05 - Modified: 2017-11-14 15:13:39 - Feat.: - Title: Budove v Bratislave hrozilo, že sa zrúti. V priebehu dvoch týždňov sa musela vyprázdniť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:24