StoryEditor

Rusi našli nový trh, chcú dodávať plyn Číne

10.04.2014, 23:57
Autor:
pejpej
Zmeny v energetike

Zatiaľ čo Európa hľadá cesty, ako znížiť svoju závislosť od ruského plynu, Moskva chystá dohodu o dodávkach plynu do Číny. Podľa agentúry ITAR-TASS by obe strany mohli už v máji podpísať dohodu o výstavbe plynovodu, ktorý by spojil obe krajiny. Rusi by tak získali významného odberateľa. Dnes sú pritom výrazne závislí od dodávok plynu do Európskej únie, vďaka ktorým zarábajú miliardy eur ročne.

Podľa odborníka by však ruský Gazprom aj naďalej potreboval odberateľov z Európskej únie. „Čína určite nebude ochotná platiť za plyn toľko, ako západná Európa,“ poznamenal analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida.

Práve cena je podľa podpredsedu ruskej vlády Arkadija Dvorkoviča jedinou otázkou, ktorá ostáva nedoriešená. Badida odhaduje, že Peking bude ochotný platiť Moskve cenu okolo 150 až 200 dolárov za tisíc kubických metrov. Na porovnanie: európski odberatelia platia v priemere 380 dolárov za rovnaký objem.

Ak by sa Rusko s Čínou dohodli na dodávkach plynu, nebolo by to možné zo dňa na deň. Výstavba plynovodu by trvala niekoľko rokov a do prevádzky by ho mohli spustiť v roku 2020. Všetko však nasvedčuje tomu, že energetická mapa sveta sa v najbližších rokoch výrazne zmení. Rusi majú síce najväčšie zásoby plynu na svete, ale na druhej strane USA prišli s novou technológiu ťažby takzvaného bridlicového plynu. Talianska spoločnosť Enel tento týždeň podpísala s Američanmi zmluvu o dodávkach ich plynu do Európy. Zatiaľ však len v množstve 3 miliardy kubických metrov ročne, čo výrazne nezvýši ponuku na európskom trhu. Problematická je cena amerického plynu, pretože ho treba prepraviť cez oceán.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:35