StoryEditor

V Prešove neuspel. Remeta ide do Košíc

27.08.2013, 00:00
Majiteľ Tatrana Prešov chce pozemky pri plánovanom štadióne. Košiciam sa nepozdáva cena.

Čo mu nevyšlo doma v Prešove, skúša v Košiciach. Tak by sa dala charakterizovať snaha podnikateľa Miroslava Remetu kúpiť košické pozemky susediace s areálom, kde sa má v budúcom roku stavať nový futbalový štadión. V Prešove mu stavbu polyfunkčného projektu pri futbalovom štadióne zamietli. Teraz ponúka 3,5 milióna eur za ekvivalentný projekt v metropole východu. „Územný plán neprikazuje činnosť súvisiacu s futbalom. Chceme tam robiť komerčné aktivity, obchodný komplex,“ povedal pre HN Miroslav Remeta. Ako dodáva, konkrétny projekt neexistuje. Polovičný majiteľ MFK Košice, ktorý pozemky vlastní, Blažej Podolák je za predaj. Môže ho však stopnúť mesto. Ponúkaná cena je totiž o viac ako polovicu nižšia než tá určená znalcom – 7,2 milióna eur.

Podolák je za
Miroslav Remeta si nemyslí, že by ponúkal nízku cenu. „Druhá ponuka firmy Ekostav bola o dvadsať percent nižšia. Situácia je jednoducho taká. Keby som to bol vedel, dali by sme ešte nižšiu ponuku,“ pokračuje Remeta. Na eventuálny transfer sa pozerá ako obchodník, pripúšťa aj ďalší predaj inej developerskej skupine. Susediaci futbalový štadión plánuje za dvadsať miliónov stavať štát, klub a Slovenský futbalový zväz (SFZ). Výstavba sa pre nezrovnalosti v územnom pláne mesta odkladá už od roku 2005. Ako nás informoval Juraj Čurný, hovorca SFZ, zväz nemá vplyv na spustenie projektu. Tu má konať mesto. Magistrát hovorí o plánovej stavbe v budúcom roku. Pozemky, ktoré Blažej Podolák predáva, sú parcely, na ktorých môže stáť ďalšia doplnková infraštruktúra k štadiónu, nie samotný štadión.

Chceli by dvojnásobok
Aj napriek tomu, že si je Podolák vedomý nízkej ponuky, je za predaj. „Aký môžem mať postoj, keď sa v prvom kole ponukového konania neprihlásil nik. Ponuka je nízka, ale odráža súčasnú situáciu. Ja som za predaj, vyriešilo by to problémy MFK, ale odobriť to musí ešte mesto,“ zdôrazňuje Blažej Podolák.

Predstavitelia mesta tak budú mať na septembrovom mestskom zastupiteľstve neľahkú úlohu. „Pre mesto by bolo ideálne, keby bol niekto ochotný za pozemky zaplatiť sumu na úrovni znaleckého posudku,“ hovorí primátor Košíc Richard Raši (Smer-SD). Hoci sa k odpredaju stavia skepticky, rozhodujúce budú názory všetkých poslancov.

Zahnaní do kúta
Tí hovoria o tom, že boli Blažejom Podolákom zahnaní do kúta. „Mesto je postavené vinou zmluvy s MFK Košice do ťažkej situácie. Môj osobný názor je taký, že cena, za ktorú chce pán Podolák pozemky predať, je absolútne neprípustná. Na druhej strane, ak predaj zamietneme, MFK a mestu hrozí, že prídu o pozemky exekúciou,“ vysvetľuje rozpoltenosť postoja poslanec Emil Petrvalský (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd). MFK Košice totiž veriteľom dlhuje viac ako tri milióny. Mohli by klub uvrhnúť do konkurzu.

Ako poslanec pokračuje, mesto stratí milióny, nech sa rozhodne akokoľvek. Za situáciu viní Blažeja Podoláka aj bývalého primátora Zdenka Trebuľu, ktorý prevod pozemkov na MFK Košice v roku 2005 podpísal. Napriek nesplneniu podmienky postaviť do dvoch rokov na darovaných pozemkoch štadión neboli mestu vrátené. „Podolák dostal pozemky na stavbu štadióna, keď ho stavať nechce, mal ich mestu vrátiť,“ kritizuje konanie mesta aj futbalového klubu Emil Petrvalský.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:57