StoryEditor

Naši strojári prijímajú. Na západe

21.01.2014, 23:04
Nábor ľudí chystá v tomto roku skupina strojárskych firiem Sitno. Vytvoria desiatky nových pracovných miest.

Priberanie ľudí, zásadný rast objednávok, noví zákazníci, ale i prepúšťanie a strata objednávok. Presne toto čaká v tomto roku strojárov na Slovensku. „Predpokladáme medziročne 50-percentný nárast objednávok. Pôjde o plnenie existujúcich podpísaných kontraktov, pričom jednotlivé spoločnosti majú rozpracované aj nové obchodné prípady,“ povedal pre HN Peter Benčurik, hovorca akciovej spoločnosti Sitno. Ide o holding, ktorý spoluvlastnia finančníci zo skupiny Slavia Capital a akcionár J&T Finance Group Mario Hoffmann. Ako Benčurik dodal, že aj vzhľadom na to Sitno prijme spolu 50 pracovníkov predovšetkým na výrobné pozície:„Posilníme aj obchodný tím a hľadať budeme aj projektových manažérov.“

Hľadajú ľudí na dlhšie

Branislav Holík, manažér v personálnej a poradenskej spoločnosti McROY Slovakia tvrdí, že aj v poslednom období zaznamenali dopyt napríklad po zváračoch a zámočníkoch:„Dôvodom je zvyšovanie objednávok v daných firmách a podľa zadania by malo ísť o dlhodobejšie pozície.“ Firmy, ktoré s touto personálkou spolupracujú a ľudí hľadajú, pôsobia na západnom Slovensku. „Konkrétne ide o oblasť Bratislavy a Nitry,“ vraví Holík, ktorý mená firiem nemohol konkretizovať.

Podľa viceprezidenta Zväzu strojárskeho priemyslu SR Juraja Borgulu je však na radosť priskoro. Zväz totiž eviduje strojárske podniky, ktoré hľadajú ľudí. „No kým sa niekde priberá, inde sa zas prepúšťa. V tomto roku budeme radi, keď strojárstvo medziročne nepadne a my budeme hovoriť aspoň o stabilizácii,“ reaguje Borgula.

Znižovanie nákladov

Strojárom sa vlani podarilo medziročne vyrábať viac. Dvojciferné rasty, na ktoré boli zvyknutí pred pár rokmi, sa však nezopakovali. Podľa údajov Štatistického úradu SR stúpla v strojárskom biznise za prvých jedenásť mesiacov produkcia o 2,9 percenta v porovnaní s tým istým obdobím roka 2012.

O stabilizácii hovorí aj Rudolf Latiak, finančný riaditeľ spoločnosti ZŤS Strojárne z Námestova. „V oblasti potvrdených objednávok na rok 2014 zatiaľ pociťujeme stagnáciu a vývoj zodpovedá roku 2013. Na druhej strane sa však objavujú náznaky spolupráce s novými zákazníkmi a potenciálny nárast objednávok aj od súčasných zákazníkov,“ prezrádza Latiak. Ako ďalej podotýka, že ich firma v tomto roku očakáva pokračujúci tlak zákazníkov na znižovanie cien výrobkov reagujúc na neustále silnejúci konkurenčný boj. Budeme preto musieť zintenzívniť úsilie smerované k zvýšeniu produktivity a pokračovať v znižovaní vytypovaných nákladov.

Táto firma zamestnáva 613 ľudí, v tomto roku by v jej prípade nemalo prísť k prepúšťaniu, no ani vytváraniu nových pracovných miest. „Prípadný nárast výroby bude realizovaný cez zvyšovanie produktivity,“ uzatvára Latiak.

01 - Modified: 2005-12-14 14:14:14 - Feat.: 0 - Title: Viedeň si udržuje primát mesta kongresov
01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:44